Dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/slika 1.jpg

Dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija, te apeliramo na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji

Foto: ilustracija

Jedna osoba iz okolici Daruvara je čisteći staru kuću pronašla neeksplodirana eksplozivna sredstva o čemu je odmah obavijestila policiju.
Na mjesto pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je pritom preuzeo 5 protupješačkih mina, oko 7 kilograma eksploziva i 3 detonatorske kapisle zaostale još iz Domovinskog rata.
Sve navedeno je preuzeto i pohranjeno u skladištu protueksplozijske zaštite do uništenja.
Pohvale ovoj osobi koja je prepoznala dobrobiti akcije „Manje oružja, manje tragedija“ te na ovaj način izbjegla moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a isto tako je otklonila opasnost iz svoje okoline i dala svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas.

Podsjećamo!

Podsjećamo građane da je u tijeku provođenje akcije Manje oružja - manje tragedija, odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.
Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.
Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica