Dovršeno kriminalističko istraživanje kaznenog djela iznude

Slika /PU_BB/slike vijesti/lisice01.jpg

Osnovano se sumnja da su 36-godišnjak, 33-godišnjak i 39-godišnjakinja prijetnjom da će izravno napasti na život i tijelo 38-godišnjakinje te uporabom vatrenog oružja, pokušali naplatiti novčani iznos od 56000 kuna u čemu nisu uspjeli s obzirom da je oštećena sve opisano prijavila policiji i nije isplatila traženi novčani iznos čime su počinili kazneno djelo iznude u pokušaju

Foto: ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da su 36-godišnjak, 33-godišnjak i 39-godišnjakinja počinili kazneno djelo iznude u pokušaju iz članka 243. stavak 4. u vezi članka 34. Kaznenog zakona, na štetu 38-godišnjakinje iz okolice Bjelovara na način da su:

- u razdoblju između 12. rujna i 01. studenog 2019. godine, u namjeri da sebi ili drugome pribave protupravnu imovinsku korist, ozbiljnom prijetnjom pokušali prisiliti 38-godišnjakinju da 36-godišnjaku neosnovano isplati novčani iznos od 56000 kuna za plaćanje novčane kazne povodom prekršaja koji je utvrđen po carinskim službenicima u radu ugostiteljskog objekta, a koji je vlasništvo trgovačkog društva u kojem je 36-godišnjak direktor i odgovorna osoba, 

- 17. listopada 2019. godine postavili lampaš upaljen pred kućom gdje žrtva prebiva, nakon čega su 22. listopada 2019. godine u poštanskom sandučiću ostavili osmrtnicu na žrtvino ime, a zatim  25. listopada 2019. godine ostavili na prozoru obiteljske kuće gdje žrtva prebiva još jedan upaljeni lampaš za koji je bila zataknuta dječja plastična igračka u obliku ručne bombe, 

- 01. studenog 2019. godine u vremenu između 01.05 i 01.15 sati, iz osobnog automobila vlasništvo osumnjičene 39-godišnjakinje, ispalili najmanje tri hitca iz vatrenog oružja u smjeru žrtvine obiteljske kuće, kojom prilikom je jedan projektil u svojoj putanji probio roletu i staklo prozora na spavaćoj sobi u kojoj se u to vrijeme nalazila žrtva, dok su dva projektila u svojoj putanji probila staklo prozora na spavaćoj sobi u kojoj se u to vrijeme nalazilo dijete, kćer oštećene.  
         
Za navedene osobe se osnovano sumnja da su, prijetnjom da će izravno napasti na život i tijelo 38-godišnjakinje te uporabom vatrenog oružja, pokušali naplatiti novčani iznos od 56000 kuna u čemu nisu uspjeli s obzirom da je oštećena sve opisano prijavila policiji i nije isplatila traženi novčani iznos čime su počinili kazneno djelo iznude u pokušaju.

Kod 33-godišnjaka je pretragom, između ostalog, pronađena i jedna ručno rađena puška u vezi čega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Vezano uz navedeno kazneno djelo uhićeni su 36-godišnjak i 33-godišnjak te su 16. siječnja 2020. godine u večernjim satima predani pritvorskom nadzorniku uz posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon