Dostojanstveno i svečano s posebnim pijetetom obilježena 30. obljetnica pogibije policajaca u Daruvaru i Purnici

Slika /PU_BB/Daruvar 2017/Daruvar 2021/Darvar21-2.JPG

Domovinski rat je ostao iza nas ali događaje iz tog vremena kada se stvarala sloboda ne trebamo i ne smijemo zaboraviti nikada, a na to nas obvezuju oni koji su svojima životima platili našu slobodu

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije točno 30 godina, odnosno 20. srpnja 1991. godine. 

Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni su policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Miroslav je dan prije navršio 26 godina, Ivan 27 godina, a Robertu je bilo tek 24 godine. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.

Na obilježavanju su, uz obitelji i rodbinu poginulih policajaca, bili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček sa suradnicima predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić te predstavnici i članovi ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici gradskih ustanova i tvrtki kao i mnoge Daruvarčanke i Daruvarčani.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić u svom kraćem obraćanju prisutnima prisjetio se događaja prije 30 godina te istaknuo kako je ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju i da se u ratu gine. Prisjetio se izjava novinarke koja je vijest o pogibiji trojice policajaca izvijestila cijelu javnost kao i izjave tadašnjeg načelnika Odjela operativnih poslova PU Bjelovar.
"Neka se ne ponovi ovo, ne u Daruvaru, nego nigdje… Imali smo svoje žrtve. Svatko je u ovom ratu izgubio nekog prijatelja, brata, oca... U ovako lijepom i mirnom gradu. Naša je cijela zemlja mirna, dobra, ljudi su dobri i mi nismo bili ti koji su napadali, mi smo se branili zato se jesmo obranili jer je srce bilo veliko. To možemo zahvaliti našim poginulim prijateljima, braći koji su dali živote, svim braniteljima i invalidima koji su uključeni u obranu domovine. Tužni smo jer smo izgubili puno mladih i dragih, a sretni smo jer imamo domovinu koju su naši preci htjeli. Imamo je i čuvajmo je. Naše prijatelje i poginule neka čuva dragi Bog, a nama neka da snage da izdržimo i opravdamo ono za što su oni poginuli" rekao je u svom govoru Dinko Tandara.

Na kraju komemoracije održan je kraći vjerski obred kojeg je predvodio policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

Jučer je u Purnici pored Sirača počast odana i dvojici policijskih službenika PU bjelovarsko-bilogorske. Iz zasjede su tog 19. srpnja 1991. godine, u ranim jutarnjim satima, ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije Omege Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić i Davor Špoljarić.
Prije 30 godina, devet hrabrih specijalaca preobučenih u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima put predjela Stari magazin, mjesta gdje su naoružane skupine pobunjenih Srba presretali šumske radnike. Devet maskiranih specijalaca kombijem je došlo do ovog mjesta, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Zbog žestoke vatre i ranjavanja, vozač kombija je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su tri specijalca uzvratila paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca koji su se kretali iza njih te su se srpski pobunjenici povukli u šumu. I danas još uvijek nakon 30 godina krvnici i zločinci nisu procesuirani niti kažnjeni za svoje zločine.

Polaganjem vjenaca i paljenjem svijeća počast smrtno stradalim hrvatskim vitezovima i herojima uz obitelji i rodbinu odali su predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije Nada Hegedić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenik načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, predsjednik i članovi Omega, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marija Jungić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček sa suradnicima, izaslanstva Gradova Slatine i Pakraca, Općine Sirač i Ivanska, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić te mnogi drugi predstavnici i članovi ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata s bjelovarskog, daruvarskog, čazmanskog, pakračkog i lipičkog područja.
  
Nakon minute šutnje okupljenima se s nekoliko prigodnih riječi obratio predsjednik Udruge specijalne policije Omege Mario Đurak, pozdravivši sve prisutne i osvrnuvši se da mladi trebaju pronositi istinu o Domovinskom ratu i ovom događaju. Nakon njega prisutnima se obratio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Svetu misu zadušnicu za poginule predvodio je policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, od toga je 34 iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica