Djeca su najranjiviji korisnici Interneta

Slika /PU_BB/Prevencija/Sigurni na Internetu/Rovišće.jpg

Zahvaljujemo se roditeljima i Osnovnoj školi Rovišće koji su prepoznali značaj i trud koji ova policijska uprava ulaže provodeći ovakve preventivne projekte koji su od iznimnog značaja za cjelokupnu zajednicu

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

„Sigurni na Internetu“ je jedan od šest lokalnih preventivni projekata Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske usmjeren na sigurnost djece na Internetu s naglaskom na prevenciju spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, a provode ga policijski službenici za prevenciju naše policijske uprave.
 
Budući da su djeca najranjiviji korisnici interneta, društvenih mreža, igrica, aplikacija, zbog čega mogu biti izložena neprimjerenim sadržajima i ponašanjima, ali i postati žrtve spolnog zlostavljanja i iskorištavanja. Upravo zbog toga Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska provodi ovaj projekt „Sigurni na Internetu“ kojim nastoji osvijestiti djecu i njihove roditelje ali i cjelokupnu zajednicu o izazovima Interneta, ali i upozoriti na one negativne posljedice koje mogu nastati.

Teško je ocijeniti stvarni opseg ovog problema. Pretpostavlja se da u ovom trenutku u svijetu postoji oko 100.000 internet stranica na kojima se nalaze sadržaji koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.
Pretpostavka je da je jedno od petoro djece koja koriste internet primilo neželjeni prijedlog ili zahtjev seksualne prirode. On se može odnositi na zahtjev da se nepoznatoj osobi pošalju vlastite fotografije ili video-isječci koji prikazuju dijete golo ili uključeno u najrazličitije seksualne aktivnosti ili pak na prijedlog da se dijete nađe s odraslom osobom radi spolnog odnosa.

Pretpostavlja se da je između 25 i 35 % djece bilo izloženo seksualnim sadržajima putem Interneta.

Ciljana skupina su djeca osnovnoškolske dobi i njihovi roditelji, tako je 17. ožujka u Osnovnoj školi Rovišće provedeno edukativno predavanje roditeljima učenika osmih razreda.

Policijska službenica Barbara Vukalović je uvodno predstavila edukativan film „Reci ne“ nakon kojeg je govorila o načinu kako kao roditelji mogu svoju djecu osnažiti u slučaju da djeca postanu žrtve, te istaknula savjete.
 
Ova aktivnost policije u našoj policijskoj upravi, odnosno edukacije učenika i roditelja, kontinuirano se provode već sedmu godinu u osnovnim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.  
      
O važnosti ovakvih preventivnih projekata govori u prilog pohvala roditelja koji su ovo predavanje ocijenili poučno i hvalevrijedno.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica