Dan ljubaznosti u prometu i najava županijske akcije usmjerene na utvrđivanje prekršaja pješaka

Slika /PU_BB/slike vijesti/pjesacki02.JPG

Za one ljubazne vozače ali i pješake koji će biti savjesni i odgovorni u prometu pripremljeni su prigodni znakovi pažnje

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policijski službenici  će  sutra 14. srpnja 2020. godine (utorak) u vremenu od 9.00 do 11.00 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske poduzeti pojačane aktivnosti usmjerene na utvrđivanje prekršaja pješaka.

Budući da su pješaci jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom, s druge strane smo svjedoci i čestih primjedbi sudionika u prometu, o nepropisnom ponašanju pješaka u prometu, ali i medija kao se navedeni prekršaji minoriziraju i nedovoljno sankcioniraju.

Stoga podsjećamo pješake da imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. No, ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti možete se kretati kolnikom. U tom slučaju krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprečavali ostatak prometa.
Ako se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se krećete kolnikom dužni ste noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 
Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

Postaja prometne policije Bjelovar će u sklopu provođenja ove županijske akcije organizirati akciju „Dan ljubaznosti u prometu“ koja se provodi s ciljem tolerantnijih odnosa između pješaka i vozača, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost prolaska na pješačkim prijelazima, ali i pješaka da prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, te na znak zelenog svjetla za pješake tamo gdje je promet reguliran semaforom.

Za one vozače kao i pješake koji će biti savjesni i odgovorni u prometu pripremljeni su i pokloni, kao što je majica kratkih rukava i kemijska olovka.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Najave | Promet i vozila