Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Slika /PU_BB/slike vijesti/svi_sveti01.jpg

Brojni građani u znak sjećanja na umrle i poginule u narednim danima pohode groblja povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana, stoga se na području cijele Hrvatske očekuje povećan promet vozila i kretanje građana. 

Foto: ilustracija

Kako se povećane gužve uobičajeno očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, policijski službenici će radi maksimalne sigurnosti i protočnosti prometa pojačano pokrivati dolazne ceste grobljima i regulirati prometom na lokalnim prometnicama i ulicama koje vode prema grobljima. Policija će pri tome postupati i prema svim sudionicima u prometu koji ometaju normalan tijek prometa ili grubo krše prometne propise.

Vozači, poštujte prometnu signalizaciju

Stoga pozivamo sve vozače da obrate pozornost i poštuju prometnu signalizaciju kojom će se regulirati promet u blizini groblja, kao i naredbe policijskih službenika, da se međusobno tolerantno ponašaju, a sve kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu te prevenirale prometne nesreće s najtežim posljedicama.
Slijedom navedenog pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.
Jednako tako, zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, upućujemo vozače da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.
Vozači se pri dolasku u blizinu groblja upućuju da ne parkiraju svoja vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.

Pješaci, oprez!

S obzirom da će se veći broj ljudi uputiti na groblja pješice, i pješake upućujemo na povećani oprez pošto uz većinu groblja ne postoje izgrađeni nogostupi, pješačke staze te su se pješaci prisiljeni kretati uz rub prometnice. Stoga posebno upozoravamo pješake na opasnosti prilikom prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.

Zaštitite se od provala u automobile

Policijski službenici također će preventivno djelovati u cilju zaštite osobne sigurnosti građana i njihove imovine, te sprečavanja narušavanja javnog reda i mira i kaznenih djela, posebice teških krađa provaljivanjem u osobna vozila.
Proteklih godina je u ove dane zabilježen povećan broj provala i krađa iz osobnih automobila parkiranih u blizini groblja, pa savjetujemo građane da ne ostavljaju svoje osobne stvari, poput torbica, novčanika, mobitela i sl. u automobilima. Stvari uvijek ponesite sa sobom, a ukoliko ih ostavljate u automobilima, stavite ih na mjesta na kojima nisu uočljive.

Ukoliko odlazite na put, zaštitite se od provala

Česte su i provale u domove u vrijeme blagdana, kada građani često odlaze iz svojih domova, bilo na jedan ili više dana. Počinitelji tada računaju da vas neće biti makar i taj jedan jedini dan, stoga je potrebno poduzeti najjednostavnije samozaštitne mjere, poput zatvaranja vrata balkona i prozora. Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno "na dohvat ruke", poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično. Treba malo više pažnje posvetiti zapažanju kretanja nepoznatih osoba u zgradi ili kvartu, nepoznatu osobu u svojoj zgradi slobodno uljudno priupitati možete li mu pomoći, odnosno koga traži. Često će takav ljudski pristup pokolebati mogućeg počinitelja u daljnjoj nakani da provali u nečiji stan. Vodite računa o ispravnosti rasvjetnih tijela u stubištima stambenih zgrada te rasvjete u vrtu kod obiteljskih kuća.  
 


Pisane vijesti