Bjelovarske „OMEGE“ - Specijalna jedinica policije osnovana je u Bjelovaru prije točno trideset godina

  • Slika /PU_BB/Omege/30-godišnjica osnutka/Omege5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Naši heroji u ratu, čuvari u miru - budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Hrvatsku

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas 23. veljače, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić i pomoćnik načelnika Hamdija Mašinović su s članovi Udruge specijalne policije Omege u povodu 30-te godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije Omege, dostojanstveno, svečano i nadasve ponosno položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja svim poginulim policijskim službenicima policijske uprave.
 
U spomen na 23. veljaču 1991. godine kada je u Bjelovaru osnovana Posebna jedinica policije, u vrijeme kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo s izvođenjem terorističkih aktivnosti. Odlukom ministra unutarnjih poslova RH u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj ustrojena je Posebna jedinica policije koja je te iste 1991. godine preimenovana u Specijalnu jedinicu policije „Omege“.

Prošlo je već trideset godina od te 23. veljače 1991. godine, slavne i teške ratne godine kada su se tek nazirali temelji buduće države, nove vojske, policije i granica. U odnosu na sve kasnije godine Domovinskog rata, 1991. godina je više nego ijedna izrastala na srčanosti, dragovoljnosti i domoljublju, na snalaženjima i improvizacijama u okolnostima u kojima nije bilo dovoljno ljudi, opreme, naoružanja, obučenosti. Ničega tada, te 1991. zapravo nije bilo dovoljno osim srca, hrabrosti, zanosa i želje onih malobrojnih, a srcem najvećih koji su prvi krenuli u obranu domovine. Upravo jedni od prvih su i bjelovarske Omege, pripadnici Specijalne jedinice policije Omege.  

Posebna jedinica policije bila je sastavljena od psihofizički najsposobnijih djelatnika iz policijskih postaja Bjelovar, Križevci, Koprivnica, Đurđevac, Virovitica, Čazma, Daruvar, Grubišno Polje i Pakrac, od hrabrih, časnih i istinskih domoljuba, od mladih ljudi koji su bili spremni na žrtvu, na obranu reda i mira nove, demokratske Hrvatske države koja se tek budila. Zbog specifične situacije u Gradu Bjelovaru gdje su tada bile smještene četiri neprijateljske vojarne, jedinica je dislocirana na području Male Pisanice u nastavnom centru Kukavica i u planinarskom domu Kamenitovac.

Već svoje prvo borbeno djelovanje i „prvo vatreno krštenje“ je bilo 2. ožujka 1991. godine u Pakracu. Omege su kontinuirano bile prisutne u Pakracu, sudjelovale su u sukobima s tadašnjom Jugoslavenskom narodnom armijom i pripadnicima paravojnih četničkih postrojbi u Glini, Siraču, Kusonjama, Doljanima (oslobađenje vojarne), Daruvaru, Grubišnom Polju, Bjelovaru (oslobađanje vojarne), Lipiku, u vojno-redarstvenoj operaciji Otkos 10, Slavonskom Brodu, Maslenici, vojno-redarstvenim akcijama Poskok i Medački Džep te na kraju na jugu Hrvatske na južnom bojištu. Svoju posebnu snagu i spremnost na sva borbena djelovanja odali su svojim sudjelovanjem u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja. Pripadnici Omega su u razdobljima od siječnja 1993. do kolovoza 1995. godine, obnašali borbene zadaće i držali položaje razgraničenja na Velebitu. Također su u vremenskim intervalima od 1993. pa sve do 2001. godine obnašali zadaće očuvanja integriteta u dubrovačkom zaleđu.

Viteški i časno, hrabri pripadnici Omega dokazali su nebrojeno puta da nema te zadaće, koju u interesu svoga naroda nisu bili u stanju izvršiti. Pa bile one pod cijenu života. Srčano i herojski, podnijeli su svaki teret, svaki zadatak na koji smo bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta naše države svoje živote na oltar domovine su položili: Željko Cindrić, Ivica Filković, Dražen Baniček, Dubravko Lukačević, Davor Hegedić i Saša Rakijaš. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava Omega.

Kroz jedinicu je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika. Zbog izuzetnog zalaganja tijekom Domovinskog rata, odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovano je Spomenicom domovinskog rata 235 pripadnika postrojbe od čega njih šest posmrtno: Red bana Josipa Jelačića - 2 djelatnika; Red kneza Domagoja - 17 djelatnih i 4 pričuvna djelatnika; Red Nikole Šubića Zrinskog - 19 djelatnik i 1 pričuvni djelatnik(posmrtno); Red hrvatskog križa - 10 djelatnika; Red hrvatskog trolista - 76 djelatnih i 18 pričuvnih djelatnika; Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana - 6 djelatnika; Medalja Bljesak - 88 djelatnih i 74 pričuvnih djelatnika; Medalja Oluja - 128 djelatnih i 90 pričuvnih djelatnika.
Specijalna jedinica policije Omege je odlukom predsjednika države 2012. godine odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu. 
Nakon ukidanja Specijalne jedinice policije 2002. godine osnovana je Udruga specijalne policije Omege, koja nastavlja na okupljanju što većeg broja bivših pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava Specijalne jedinice policije Omege i njima pridruženih osoba s područja Republike Hrvatske, promicanjem i održavanjem identiteta postrojbe SJP PU bjelovarsko-bilogorske Omege, obilježavanje pogibija njihovih pripadnika, važnijih obljetnica, svih bitnijih zbivanja i događaja, posebice onih iz Domovinskog rata. Čuvanjem uspomena na Domovinski rat i na herojska djela njegovih sudionika, te iniciranjem i sudjelovanjem u njegovom znanstvenom, umjetničkom, vjerskom i spomeničkom iskazivanju, zaštitom časti i dostojanstva poginulih u Domovinskom ratu.

Hvala vam „Omege“ za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima vama koji ste bili pripadnici „Omege“ kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Budite ponosni za sve što ste učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Domovinu.

I danas na Vašu tridesetu obljetnicu posebno se s ponosom prisjećamo svih pripadnika „Omega“ jer ste naši heroji u ratu, a čuvari u miru!

Pisane vijesti | Društvo i zajednica