Alkoholizirani vozači u prometnim nesrećama

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkohol formula za nesreću.jpg

Odgovorno ponašanje u prometu i poštivanje prometnih propisa smanjit će broj prometnih nesreća i njihove posljedice

Foto: ilustracija

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske od siječnja do veljače 2022. godine evidentirane su 102 prometne nesreće, što je povećanje za 7,4% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 71 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, teško tjelesno je ozlijeđeno 10 osoba, a lako ozlijeđeno je 37 osoba.

U siječnju i veljači ove godine alkoholizirani vozači skrivili su 24 prometne nesreće što je povećanje za 71%, odnosno prouzročili su jednu prometnu nesreću s poginulom osobom, devet s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene četiri osobe, dok je 14 osoba lakše ozlijeđeno.
Iz ovog je vidljivo da je na području naše policijske uprave svaka četvrta prometna nesreća prouzrokovana vožnjom pod utjecajem alkohola.
Značajno učešće vozača pod utjecajem alkohola bilježi se i u ožujku ove godine.
 
Tijekom prva dva mjeseca ove godine policijski službenici su utvrdili 2338 prometnih prekršaja, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su čak 140 vozača.
 
Najviše vozača sankcioniranih zbog ovog prekršaja upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 0.51 do 1,00 g/kg – 50 vozača, zatim vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola iznad 1,50 g/kg – 42 vozača, potom vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 1,01 do 1,50 g/kg – 34 vozača, slijede mladi vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola do 0,50 g/kg – njih 10, zatim prekršaji vozača bicikala njih troje i jedan prekršaj odbijanje podvrgavanju ispitivanju ili liječničkom pregledu, dok prekršaji vožnje pod utjecajem droge ili lijekova nisu utvrđeni.
 
Dakle, alkohol je jedan od glavnih uzročnika prometnih nesreća.  Konzumacijom alkohola smanjuje se brzina reagiranja na neki podražaj te se povećava hrabrost i nespretnost, odnosno s povećanjem alkohola u krvi višestruko se povećava rizik da dođe do prometne nesreće. Vozač koji ima 1,5 g/kg alkohola u krvi ima 25% veću šansu da skrivi prometnu nesreću nego trijezna osoba.

Različitim istraživanjima je utvrđeno da smetnje u upravljanju vozilom počinju znatno prije od pojave prvih vidljivih znakova pripitog stanja. Gotovo sve osobe pokazuju ozbiljne smetnje u spremnosti upravljanja vozilom (smetnje u kočenju, upravljanju i promjeni voznih traka) već kod razine alkohola od 0,8 g/kg alkohola u krvi.

Stoga podsjećamo na učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma: 

Lagana obuzetost alkoholom - koncentracija do 0,5 g/kg alkohola u krvi, obilježena osjećajem bistrine uma (iako je koncentracija smanjenja), umanjenom reakcijom na podražaje i umanjenom oštrinom vida.

Pripito stanje -  koncentracija od 0,5-1,5 g/kg alkohola u krvi, osoba nije u stanju kontrolirati vlastite pokrete i ponašanje, govor je otežan, poremećene su koncentracija, ravnoteža i vid.

Pijano stanje - koncentracija od 1,5-2,5 g/kg alkohola u krvi uzrokuju da alkohol počinje kočiti pojedine dijelove moždanog sustava, svijest je sužena, osoba je pospana, očituju se poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu, često dolazi do nekontroliranog mokrenja i povraćanja pa čak i gušenja.

Teško pijano stanje - koncentracija od 2,5- 3,5 g/kg alkohola u krvi, javlja se pospanost, agresivnost, teško disanje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Nesvjesno stanje -  od 3,5 do 5 g/kg – već iznad 3‰ alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje, uvod u alkoholnu komu koja nerijetko završava smrću.

Apeliramo na vozače da ne upravljaju vozilom kad su pod utjecajem alkohola i upozoravamo na zakonske odredbe glede toga:
- mladi vozači ne smiju upravljati vozilom, ako u organizmu imaju alkohola;
- isti tako biciklisti ne smiju upravljati biciklom ako u krvi imaju alkohola iznad 0,50 g/kg ili ako su pod utjecajem droga ili lijekova;
- iznos novčane kazne povećava se s povećanjem koncentracije alkohola u krvi i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 g/kg pa sve do 20 tisuća kuna za koncentracije veće od 1,5 g/kg ili pak za one vozače koji se odbiju podvrgnuti alkotestiranju;
- vozač pod utjecajem alkohola se isključuje iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola, a također može se odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do 24 mjeseca te se u evidenciju upisuju negativni bodovi;
- ukoliko za vrijeme trajanja zabrane vozač upravlja vozilom, čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 10 do 20 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Vozač zatečen u ovakvom prekršaju i s koncentracijom alkohola većom od 1,5 g/kg alkohola u krvi se uhićuje i privodi na nadležni prekršajni odjel, gdje sudac nakon saslušanja može odrediti novčanu kaznu ili kaznu zatvora do 60 dana.  

Zbog svega toga osobama koje su pile alkohol preporučamo da:
  • koriste javni prijevoz ili taksi prijevoz,
  • ako nisu daleko od odredišta, da pješače,
  • ili zamole nekoga za prijevoz do kuće.
Starije i bolesne osobe koje popiju imalo alkoholnih pića trebaju izbjegavati upravljanje vozilom u takvom stanju.

Osobama mlađe životne dobi prilikom noćnih izlazaka preporučamo da se unaprijed dogovore i odrede osobu koja će ih odvesti kući i koja neće konzumirati  alkoholna pića.

Apeliramo na sve sudionike u prometu da se odgovorno ponašaju i poštuju prometne propise.

Pisane vijesti | Promet i vozila