Aktivnosti policije u prometu na cestama tijekom predstojećeg vikenda, statistički pokazatelji i savjeti

Slika /PU_BB/Promet/palica promet.jpg

Policija poduzima pojačane aktivnosti u prometu na cestama sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica

Foto: ilustracija

Prometne nesreće

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do listopada 2023. godine evidentirane su 564 prometne nesreće, što je smanjenje za 4,9 % u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Evidentirane su pet prometnih nesreća s poginulim osobama što je povećanje za 25% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Evidentirane su 202 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 1,5%, a evidentirano je 357 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno smanjenje za 8,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od siječnja do listopada ove godine najviše prometnih nesreća bilo je slijetanja vozila sa ceste i bočnih sudara. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska, brzina neprimjerena uvjetima i nepropisno kretanje vozila po kolniku.

 
Najava pojačanih aktivnosti

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa. Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog toga, policija provodi ove aktivnosti učestalo posebice u dane vikenda.

Tako će od danas 17. do nedjelje 19. studenog, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.


Savjeti sudionicima u prometu

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
 • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
 • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
 • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na mlade vozače.

Najave | Promet i vozila