Akcija na prometne prekršaje ne davanja pokazivača smjera

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica_stop_policija.jpg

Danas, 12. ožujka u vremenu od 10 do 14 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provodit će se akcija na prometne prekršaje ne davanja pokazivača smjera

Foto: ilustracija
Danas, 12. ožujka u vremenu od 10 do 14 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provodit će se preventivno-represivna akcija koja će biti usmjerena u prvom redu na nadzor vozača koji u prometu na cestama ne uključuju pokazivače smjera, ali i na druge prekršaje, uzročnike prometnih nesreća. Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu razvidno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i ne davanje pokazivača smjera, propisano odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Uz navedeno, svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, ali i raznih medija kao se navedeni prekršaj minorizira i ne dovoljno sankcionira. U prilog tome govore i podaci, kako je tijekom 2018. godine, na cijelom području Republike Hrvatske, u nadzoru prometa, utvrđeno tek 1.920 takvih prekršaja (od ukupno 722.095 prekršaja), dok su u prva dva mjeseca 2019. godine, utvrđena 262 takva prekršaja (od ukupno 104.896). 
Unatoč navedenim pokazateljima, svjedoci smo da se predmetni prekršaj učestalo radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.
Ovaj pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa.
 

Stranica