Akcija «Mir i dobro» - za veselije, ljepše i svečanije blagdane

Slika /PU_BB/slike vijesti/miridobro.jpg

Ove godine provodit će se od 15. prosinca 2021. do 09. siječnja 2022. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava

Foto: ilustracija

Radi otklanjanja opasnosti od nezakonite uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, te održavanja povoljnog stanja opće sigurnosti, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. 

Akcija „Mir i dobro“ ove godine provodit će se od 15. prosinca 2021. do 09. siječnja 2022. i u prvom redu joj je svrha sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Inače, „Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani  protekli u miru.

Kao i u prošlim godinama, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati pirotehnička sredstva, pa se s razlogom očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. 

Obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju i Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima su uvedene nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a posebno mjere kojima se ograničavaju okupljanja u predblagdansko i blagdansko vrijeme zbog čega će se kulturne, zabavne i druge prigodne manifestacije na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima odvijati uz manji intenzitet i uz prilagođenu posjećenost.

Uvažavajući navedene okolnosti kojima su ukinute ili ograničene uobičajene aktivnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri smanjiti okupljanja na javnim mjestima, ali time neće nestati i opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se iz procjene rizika mogu očekivati slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe tih sredstava pri čemu dolazi i do stradavanja osoba, posebice djece, te štete na imovini.
           
Što će policija poduzimati akcijom „Mir i dobro“?

Preventivnom akcijom „Mir i dobro“, a posebice tijekom prosinca, u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, poduzimati će pojačane mjere sigurnosti radi sprječavanja narušavanja javnog reda i mira i osiguranja neometanog održavanja vjerskih obreda i običaja.

Provodit će mjere sigurnosti u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti te sprječavanja počinjenja kaznenih djela i prekršaja, kako bi pridonijeli stvaranju osjećaja osobne sigurnosti i povjerenje građana u postupanje policije.

U cestovnom prometu će posebnu pozornost posvetiti većoj sigurnosti i protočnosti prometa na svim važnijim cestovnim pravcima, a nadzor prometa provoditi će na svim dijelovima prometne mreže gdje dolazi do prometnih zastoja te lokacijama gdje učestalo dolazi do najtežih kršenja prometnih propisa.
 
Izbjegnimo neželjene posljedice!

Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek oprezan i razborit prije uporabe takvih sredstava. Stoga pozivamo građane na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana. Uvijek treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.  
 
Savjeti građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca oružje, streljivo i druga opasna sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ozljeđivanje. 
- Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
- Ukoliko ipak odlučite koristiti pirotehnička sredstva poštujte upute proizvođača koje se nalaze na pakiranjima. 
- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!
- Oružje, streljivo i minskoeksplozivna sredstva zaostala još iz Domovinskog rata kao i pirotehnička sredstva od prijašnjih godina dragovoljno predajte policiji bez sankcija!
- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!
 
            Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva

            Pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda F1,F2 i F3.

Pirotehnička sredstva razreda F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva F3 razreda su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 141/2020) uvedena je novina da građanima više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 01. siječnja osobama starijim od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.    
 
Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijim od 14 godina.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom (u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM*) ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.*
Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*
(*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.
Zakon predviđa i kazne za nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina.
Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.  
                                                                       
Statistički podaci prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“!   
 

Iz analize sigurnosnih pokazatelja i poduzetih mjera tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava ozlijeđeno je 17 osoba od kojih je sedam zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je sedmero djece od kojih jedno teško.
U sklopu akcije oduzeto je 64 komada raznog oružja, 2869 komada streljiva raznog kalibra, 33 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 1587 komada pirotehničkih sredstava.

Tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ na području naše policijske uprave evidentirano je 18 prekršaja protiv javnog reda i mira i 71 kazneno djelo.
Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeta su dva vatrena oružja i 569 komada streljiva različitog kalibra.
Zbog nezakonite uporabe i nestručnim rukovanjem vatrenog oružja teško je ozlijeđena jedna osoba dok nije bilo evidentiranih propucavanja objekata ili vozila.
Počinjen je jedan prekršaj zbog čega je prijavljena jedna osoba dok su dvije osobe zbog počinjenih kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom kazneno prijavljene.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica