Poštujte naše znakove!

Slika PU_BB/Poštujte naše znakove.jpg

Sukladno zadaćama iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koja se odnosi na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i ove će godine tijekom rujna provesti preventivnu akciju Poštujte naše znakove.

 

Sukladno zadaćama iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, koja se odnosi na zaštitu djece, mladih i najranjivijih sudionika u prometa, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i ove će godine tijekom rujna provesti preventivnu akciju Poštujte naše znakove.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu te sprječavanje ugrožavanja njihovih života, naročito u prvim danima polaska u školu i njihovog samostalnog sudjelovanja u prometu.

U sklopu provođenja ove akcije, a u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola policijski službenici će održati predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola s ciljem upoznavanja djece s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Poslije predavanja djeci će se uručiti raspoloživi promidžbeni  materijal.

Ove su godine u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa i jedinicama lokalne uprave i samouprave osigurane reflektirajuće trake za školske torbe ,olovke, gumice, rasporedi sati i bilježnice-informativke, tako da će svaki prvašić u našoj Županiji  dobiti po jedan primjerak navedenog materijala.

Prilikom posjete školi, policijski službenici upoznat će ravnatelje škola, nastavnike i djecu s mogućnošću korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture „Prometna učilica“, koja je dostupna putem interneta na adresi  http://ucilica.skole.hr./prometna

S ravnateljima osnovnih škola dogovoreno je da policijski službenici budu nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Zajedno s tijelima jedinica lokalne i područne samouprave nadležnim za promet te tvrtkama nadležnim za održavanje prometnica, policijski službenici vrše pregled prometnica u blizini škola, i gdje je to potrebno, obnovit će se horizontalna i vertikalna prometna signalizacija.

Tijekom rujna, svakodnevno, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici će pojačano operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole, a u vrijeme trajanja akcije angažirat će se i raspoložive školske prometne jedinice i prometne jedinice mladeži. Policijski službenici provodit će i pojačanu kontrolu kretanja vozila na prometnicama u zoni škola, a sankcionirat će se i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila. Pored toga, policija će pojačano nadzirati autobuse koja prevoze djecu.    

 

 

Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a posebice vozače pozivamo na oprez, odnosno da ovih dana obrate  pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu od kuće do škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.               



Stranica