"Omege" obilježile 20. godišnjicu osnutka Specijalne jedinice policije Bjelovar

Slika PU_BB/slike vijesti/IMG_1126.JPG

U subotu 09. travnja, u Bjelovaru je obilježena 20. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar „Omege“.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

         U subotu 09. travnja, u Bjelovaru je obilježena 20. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar „Omege“. Ispred zgrade Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske postrojilo se oko 280 ratnih  pripadnika  i članova Udruge zajedno sa ratnim zastavama svih specijalnih jedinica u RH.  

         Nakon himne u izvođenju Klape Bjelovar, položeni su vijenci na spomen obilježje poginulim policajcima ispred zgrade Policijske uprave te je odana počast minutom šutnje  poginuloj  šestorici specijalaca i svim preminulim pripadnicima jedinice. Predsjednik Udruge specijalne jedinice policije „Omege“ Zoran Maras na početku svog obraćanja pozdravio je, pored roditelja poginulih, brigadnog generala Tomu Medveda- izaslanika Predsjednika RH Ive Josipovića, izaslanicu ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnoti  Tomislava Ivića Nevenku Benić,  izaslanika ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka dr. Josipa Mihaljevića, saborske zastupnike i čelnike jedinica lokalne uprave i samouprave, a posebice suprugu i sestru generala Mladena Markača.

   – Veličina koja je krasila našu jedinicu i sve nas očituje se i u tome što smo svi u zadacima koji su pred nas postavljeni očuvali obraz, dostojanstvo i moralnost hrvatskog policajca. Bili smo pred mnogim izazovima koji su nas često dovodili do granica ljudskog, no mi tu granicu nismo nikad prekoračili. Razlog tome je što smo odgajani da ljubimo svoj narod i svoju domovinu, odgajani smo u vjeri naših pradjedova da ne mrzimo, da poštujemo svaki ljudski život, da časno postupamo s neprijateljem, da budemo sposobni za praštanje - rekao je u svom govoru  okupljenima Zoran Maras. – Neka ovo slavlje bude i trenutak iskrene molitve za naše generale u Haagu, posebice za našeg ratnog zapovjednika Mladena Markača. Neka bude trenutak molitve za sve naše branitelje. Neka bude trenutak zahvalnosti za sve naše pripadnike i ono što smo učinili za svakog hrvatskog čovjeka i našu domovinu koju bismo uvijek i ponovo branili – istakao je na kraju svog obraćanja Maras. Postrojene pripadnike jedinice pozdravili su i čestitali im ovaj jubilej sa nekoliko prigodnih riječi i svi uvaženi gosti na svečanosti.

        Nakon podjele prigodnih poklona i otpjevanih domoljubnih pjesama od strane Klape Bjelovar, pod nazivom „Hrabra srca, uzdignute glave uz molitvu za naše generale“ održan je mimohod   molitve i sjećanja na poginule pripadnike jedinice. Mimohod je krenuo  od zgrade Policijske uprave, a završio u katedrali Sv. Terezije Avilske, gdje je održana koncelebrirana Sveta Misa za sve poginule i umrle pripadnike jedinice i za pravednu odluku suda generalima u Haagu. Svetu Misu je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.  Nakon mise  proslava jubileja  se nastavila uz druženje i zakusku  u dvorištu Gradske uprave Grada Bjelovara.



Stranica