Prezentirana soba za ispitivanje djece žrtava kaznenih djela

Slika PU_BB/slike vijesti/2011/soba02.jpg

U Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj danas su predstavljene sobe za obavljanje obavijesnih  razgovora sa djecom  žrtvama kaznenih djela.

Na prezentaciji su prisustvovali pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Renata Odeljan, ravnateljica Obiteljskog centra Bjelovarsko-bilogorske županije Renata Sedlanić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Bjelovar Tatjana Bedeković, predsjednica Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja „Iris“ iz Bjelovara Jasna Barić i načelnik PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić.

- Jedan od preduvjeta za ostvarivanje ciljeva iz ove problematike je osiguranje prostorija koje stvaraju prijateljsko okruženje za dijete. Kako bi se osigurali takvi uvjeti Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je potrebna financijska sredstva te u 15 policijskih uprava uredilo po jednu prostoriju za intervju s djecom – istakla je Renata Odeljan.

Za ovu namjenu je utrošeno 124 000 kuna, s ciljem da prostorije omoguće efikasno i neometano obavljanje razgovora s djecom žrtvama kaznenih djela. Voditeljica Odeljan je naglasila  da je namještaj za ove sobe biran tako da odgovara međunarodnim standardima prema vrsti i kvaliteti te je u svim policijskim upravama taj namještaj u potpunosti isti. Pored toga je navela da je Ministarstvo unutarnjih poslova je izradilo projektni prijedlog „Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece i maloljetnika te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta“, kojeg će financirati Europska komisija u sklopu projekta „IPA 2009“ u iznosu od 1 600 000 eura. Tim će se novcem opremiti dodatnih 45 prostorija za razgovaranje s djecom na području svih policijskih uprava te nabaviti sva potrebna oprema.

Predsjednica udruge Iris Jasna Barić izrazila je zadovoljstvo što tako uređenu prostoriju ima i bjelovarska policija te što je ostvarena iznimno dobra suradnja sa posebno educiranim policijskim službenicima za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić objasnila je što zapravo ovako uređene sobe znače za djecu žrtve kaznenog djela, odnosno koliko su one primjerene djeci žrtvama koja će davati svoj iskaz nakon njihovog stresnog doživljaja, u takvom prijateljskom okruženju.

- Uz stručni pristup i pomoć djeci traže se i prostori u kojima će se razgovori s njima čim manje puta obavljati, tako da se izbjegne sekundarna viktimizacija, odnosno dodatne traume za dijete. Stoga pozivam i druge institucije da osiguraju primjerene uvjete u kojima će se sa djecom žrtvama razgovarati i obavljati potrebne službene radnje – na kraju je apelirala pravobraniteljica.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić zahvalio je svim institucijama i udrugama koje su pomogle u razvoju i implementaciji ovog projekta koji je zaživio u Ministarstvu unutarnjih poslova, te ih je pozvao na dodatnu suradnju i jačanje te suradnje kako bi pomogli takvoj djeci i maloljetnicima.

- Ovo je naš projekt koji zadovoljava sve europske standarde i preporuke. Uvjeren sam da će ova međuagencijska suradnja rezultirati, u prvom redu, boljom pomoći žrtvama kaznenih djela te da ćemo biti svjedoci smanjenja participacije djece kao žrtava kaznenih djela – zaključio je na kraju Vitomir Bijelić.



Stranica