Blagoslov prostorija i djelatnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Slika PU_BB/kapelanija/IMG_1050.jpg

Na dan 19. siječnja naš policijski kapelan velečasni Damir Vrabec blagoslovio je djelatnike i radne prostorije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Policijske postaje Bjelovar i Postaje prometne policije.

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas, 19. siječnja  naš  policijski kapelan velečasni Damir Vrabec blagoslovio je  djelatnike i radne prostorije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Policijske postaje Bjelovar i Postaje prometne policije. Blagoslovu je bio nazočan  načelnik Policijske uprave Jakob Bukvić sa suradnicima  te policijski službenici i ostali zaposlenici.            

Ovo je prigoda da nešto kažemo o samom blagoslovu.  Blagoslov kao pojam poznat je već s početka Biblije kad je Bog blagoslovio sve što je stvorio. Sklapajući Saveze s narodima blagoslivljao ih je obećavajući im mir i svako dobro sve dok se budu držali Saveza. Poručujući apostolima da ulaze u kuće i blagoslivljaju, Isus je rekao kako će blagoslov ostati na ljudima samo ako budu dostojni blagoslova. Iskreno se nadamo  da će blagoslov ostati na nama i da će nas i ove godine čuvati naš nebeski zaštitnik  Sv. Mihael .  

 U božićnom vremenu, napose oko svetkovine Bogojavljenja (Triju kraljeva), svećenici prema predviđenom rasporedu pohode stanove vjerničkih obitelji, kratkim obredom blagoslove dom i njegove stanovnike te se, prema mogućnostima, s članovima obitelji zadrži u razgovoru. Taj se obred i običaj pučki zove "blagoslov kuća". Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj je zapravo svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+B+11, a u posljednje vrijeme to su zamijenile naljepnice sa tim znakom. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G. M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!".  Eto, malo da se podsjetimo onoga što je većina nas učila na vjeronauku prije puno godina.    

Koristimo ovu  prigodu da vim putem velečasnom Damiru Vrabecu i ove godine zahvalimo na svemu što je učinio u prošloj godini kao naš kapelan i dušobrižnik, ali i kao prijatelju koji je uvijek tu kad treba pomoći.            



Stranica