Poštujte naše znakove

Slika PU_BB/slike/slike vijesti/posjet djece.jpg

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, i početkom ove školske godine, odnosno tijekom mjeseca rujna, PU bjelovarsko-bilogorska provodit će akciju "Poštujte naše znakove", usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

 Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

     Sukladno Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, i početkom ove školske godine, odnosno tijekom mjeseca rujna, PU bjelovarsko-bilogorska provodit će akciju "Poštujte naše znakove", usmjerenu na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu. Obzirom da upravo prometni odgoj  ima bitnu ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, nizom aktivnosti upozorit ćemo na značaj sigurnosti djece u prometu.  

     Kako bi djeca u neposrednom kontaktu s policijom osjetila zajedništvo građana i policije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoških službi i ravnateljima osnovnih škola organizirat će se 20-minutna predavanja policijskih službenika u svim prvim razredima. Oni će prvašiće upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu i odgovarati na njihove upite,  a poslije predavanja djeci će uručiti raspoloživi promidžbeni materijal. 
     Isto tako će prilikom posjete školi policijski službenici upoznati ravnatelje, nastavnike i djecu s korištenjem web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture „Prometne učilice“, koja je dostupna putem interneta na adresi http://prometnaucilica.skole.hr.
     S ravnateljima osnovnih škola također je dogovoreno da policijski službenici budu nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda, kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili nekoliko najvažnijih poruka o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.  

     Tijekom mjeseca rujna svakodnevno, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano će operativno-preventivno pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece iz škole. Osim toga, provodit će i pojačanu kontrolu kretanja vozila na prometnicama u zoni škola i sankcionirati sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila, a u vrijeme trajanja akcije bit će angažirane i raspoložive školske prometne jedinice.  

     Do sada su policijski službenici zajedno s tijelima lokalne i područne samouprave nadležnim za promet i održavanje prometnica pregledali prometnice u blizini škola, kako bi se na vrijeme uočila i obnovila dotrajala i oštećena prometna signalizacija prije početka školske godine.

      Molimo sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise, a vozače pozivamo da naročito ovih dana obrate pozornost na djecu u zonama škola i na njihovom putu između kuće i škole, kako bismo na taj način svi zajedno doprinijeli sigurnijem sudjelovanju djece u prometu.               
 
 


Stranica