Ministar Karamarko primio hrabrog daruvarskog policajca

Slika topvijesti/godina2010/svibanj/damir01.jpg
 

Foto: MUP

Velika hrabrost i požrtvovnost policajca Damira Špoljarića (42) bile su povod današnjeg susreta s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom.  Naime, Damir je 16. svibnja iz nabujale rijeke kod sela Batinjska Rijeka iz potopljenog automobila spasio Krešimira Ivančića (47) iz Vukovja kraj Daruvara i njegove dvije maloljetne kćeri. Ministar Karamarko čestitao je u ime MUP-a Damiru Špoljariću i uručio mu zlatnu ministarsku značku.

- Pokazali ste javnosti da ima policajaca koji znaju raditi svoj posao. Međutim, Vi ne samo da ste radili svoj posao, nego ste riskirali vlastiti život kako biste spasili tuđi - rekao je ministar Karamarko. Dodao je kako je Damir pokazao pravu sliku policajca te kako cijeni njegovu skromnost u izjavama za medije.

Skromni Damir zahvalio je ministru, glavnom ravnatelju policije Oliveru Grbiću te njihovim suradnicima na nagradi i još jednom rekao kako je samo radio svoj posao.

Naime, Krešimir Ivančić se s dvije kćeri stare 14 i 6 godina te nedjelje krenuo provozati  poljskom cestom koju vrlo dobro poznaje. Pokušao je tada prijeći i rječicu kod sela Batinjska Rijeka, koja je inače na tom mjestu duboka svega dvadesetak centimetara, ali se zbog obilnih kiša ipak pokazala predubokom.  Vodostaj se naglo podigao, a automobil je stao i ugasio se.

Uto je u redovnoj ophodnji naišao policajac Damir Špoljarić te je odmah obavijestio operativno dežurstvo koje je na mjesto događaja uputilo vatrogasce. Budući da je voda brzo prodirala u automobil te je bila već do visine naslona, prijeteći da se putnicima dogodi najgore, ne dvojeći ni trenutka Damir je skočio u hladnu vodu podivljale rijeke.

- Nisam se bojao. Jedino me uhvatila panika kad sam vidio koliko je struja jaka i što se može dogoditi. Svaka sekunda je bila važna - rekao je skromni Damir.

- Uspio sam nekako otvoriti vrata na vozačevoj strani te gospodinu Ivančiću i njegovim kćerima pomoći da se popnu na krov vozila (frontere). Tada me je voda prikliještila vratima, ali sam se ipak nekako oslobodio i popeo na krov – opisao nam je Damir.

Ubrzo su došli vatrogasci, no s tim vozilom nisu mogli puno pomoći, pa je nakon pola sata, koji su se mokrim i promrzlim unesrećenicima činili kao vječnost, stiglo drugo specijalno vozila s korpom te su ih vatrogasci prenijeli s krova automobila na obalu, odakle su svi prevezeni u Dom zdravlja u Daruvaru gdje im je utvrđena pothlađenost i šok.

- Ni sam ne znam kako sam izdržao tu hladnoću. Na moru se ne kupam ako voda nema 25 stupnjeva. No, ponovno bih učinio isto! Isto tako: radije bih bio ponovo skočio u hladnu vodu nego davao izjave mnogobrojnim novinarima koji su me posljednjih dana opsjedali. Ja sam samo učinio ono što bi, vjerujem, svaki čovjek da je bio na mome mjestu pa me zato doista jako čudi takva medijska pozornost - rekao je skromno požrtvovni Damir.

Obitelj se dan nakon nesreće čula sa svojim spasiteljem policajcem te mu zahvalila. To je Damiru, kako kaže, dovoljna nagrada, između ostalog i zato što nema svoju djecu.    

Na Damira Špoljarića, koji u policiji radi 18 godina ponosni su i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa i načelnik Policijsku uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić.

- Ovaj Damirov čin u velikoj mjeri je podigao ugled policije ne samo na području naše Županije, nego i u cijeloj domovini. Iskreno i od srca hvala Damiru jer se svi mi policajci u ovom trenutku još više ponosimo nositi odoru hrvatske policije – rekao je načelnik Bukvić.

 


Stranica