Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policija i prometno redarstvo proveli akciju kojom se želi prenijeti poruka kako je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost osoba s invaliditetom

  • Slika /PU_BB/Promet/ENABLE/UTIB/_UTIB-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Akcija je bila usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 02. prosinca, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na inicijativu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti, a uz policijske službenike akciju je provodilo i prometno redarstvo Grada Bjelovara uz podršku Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Kazna za nepropisno parkiranje iznosi uglavnom od 300-500 kuna, dok je najviša upravo ova za parkiranje na mjestima koja su rezervirana za osobe s invaliditetom i ona iznosi 700 kuna.
Napominjemo da prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je osoba s invaliditetom u automobilu.
Kazna za ovaj prekršaj iznosi 700 kuna, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom jedanaest mjeseci ove godine utvrđena su 302 ovakva prekršaja, a u današnjoj akciji je utvrđeno njih devet po policijskim službenicima. Prometno redarstvo Grada Bjelovara je postupalo po tri prekršaja nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, dok njihovi stistički pokazatelji ukazuju da ih je do danas sankcionirano 52 prekršaja. 

U provođenja ove akcije policijskim službenicima i prometnim redarima u Bjelovaru su se pridružile i osobe s invaliditetom te njihovi pratitelji. Tom prilikom su ukazali na probleme s kojima se oni susreću i koliko se često nađu u situacijama da se njihova prava ne poštuju.  

Cilj ove akcije je osiguranje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a čime se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost. Na ovakav način policijski službenici u suradnji s drugim institucijama streme ka podizanju razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, zbog čega će se i u buduće organizirati ovakve akcije.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila