Prilkom uporabe sredstva prisile16-godišnjaku teško ozlijeđena ruka

Sinoć u 21.31 sati zaprimljena je dojava građanina da grupa mladih osoba u prolazu kod zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije u Ulici dr.Ante Starčevića bb u Bjelovaru galami i razbija staklene boce te na taj način narušava javni red i mir.

Foto: Ilustracija

Sinoć u  21.31 sati zaprimljena je  dojava građanina da grupa mladih osoba u  prolazu kod zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije u Ulici dr.Ante Starčevića  bb  u  Bjelovaru galami i  razbija staklene boce te na taj način narušava javni red i mir.  

Postupajući po dojavi policijska ophodnja, sastavljena od tri policijska službenika Policijske postaje Bjelovar, oko 21.50 sati na spomenutoj lokaciji zatekla je sedmoro mlađih osoba starosti od 16 do 18 godina kako sjede na travi i piju pivo te za  šestoricu od njih  utvrdila  identitet uvidom u njihove osobne iskaznice,  dok jedan mladić iz grupe, za kojeg se kasnije utvrdilo da se radi o 16-godišnjaku iz Bjelovara, nije imao  kod sebe nikakve  osobne  dokumente. Na  upit  policijskih službenika  dao je za sebe podatke nepostojeće osobe iz Zagreba, nakon čega su mu policijski službenici u dva navrata izdali zapovijed  da  pođe  do  službenog vozila  radi privođenja u policijsku postaju i  utvrđivanja identiteta što je isti u oba navrata izričito  odbio. Nakon toga  policijski službenici  su  uporabili sredstva prisile, odnosno tjelesnu snagu na način da su ga dvojica policijskih službenika uhvatili svaki za nadlaktice obje ruke. Krećući se u smjeru službenog vozila mladić se opirao pokušavajući se osloboditi  iz zahvata, te je u jednom trenutku naglo trznuo desnom rukom unazad da bi se odmah potom  požalio na  bol u predjelu desnog ramena, nakon čega ga policijski službenici puštaju iz zahvata i sa službenim vozilom privode u policijsku postaju.  Privedeni je  dao podatke o svom identitetu, a što je  i potvrdila njegova majka koja je  pozvana u postaju i izvještena o cijelom događaju. U njezinoj prisutnosti izvršeno je  alkotestiranje 16-godišnjaka te je utvrđeno da je bio pod utjecajem alkohola od  0,61 g/kg.   

Kako se tijekom prekršajne obrade mladić  žalio na bolove u ramenu, prevezen je  u Opću bolnicu Bjelovar, a potom u Kliniku za dječje bolesti Zagreb gdje  mu je konstatirana teška tjelesna ozljeda u vidu  prijeloma glave desne nadlaktične kosti te je zadržan na daljnjem liječenju.  

Do sada izvršenim inspiciranjem ovog događaja od strane policijskih službenika za zakonitost postupanja ove PU utvrđeno je da je uporaba sredstava prisile bila zakonita i opravdana, a u daljnju obradu uključit će se i specijalistički službenici Ravnateljstva policije  MUP-a radi utvrđivanja da li je uporabljena tjelesna snaga bila razmjerna pruženom otporu prilikom privođenja. 

 Zbog više prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira protiv 16-godišnjaka slijedi optužni  prijedlog Prekr&scaro



Stranica