Oprez u podrumu: vrenje mošta može biti kobno

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa preventivno upozoravamo građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Foto:Ilustracija

       Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa  preventivno upozoravamo   građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
        Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.   Podrume treba prozračivati  te  se ne preporuča se samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer  organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri  također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.



Stranica