Javna tribina „Nasilje nije rješenje“ održana u Čazmi

Tribina organizirana nakon nedavnog brutalnog napada na mladića s ciljem edukacije i prevencije nasilja među mladima

Foto: Grad Čazma - Davor Kirin 

U četvrtak, 10. listopada, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Čazma održana je javna tribina pod nazivom „Nasilje nije rješenje“. Ovaj događaj, pokrenut je kao reakcija na nedavni brutalni napad na mladića na Gradini u Čazmi. Inicijativa za tribinu proizašla je iz međuresorne suradnje koju škole u Čazmi ostvaruju s Policijskom postajom Čazma, a cilj joj je edukacija i prevencija sigurnosnih izazova.

Organizator tribine bio je tim za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza na području Policijske postaje Čazma.
 
Tribinu je otvorio policijski službenik Policijske postaje Čazma, Tomislav Petreković, koji je pozdravio nazočne i objasnio razloge održavanja tribine te njezine ciljeve.
"Smatramo da maloljetnici nemaju dovoljno saznanja o mogućim sankcijama koje slijede nakon neprimjerenih postupaka. Ova tribina organizirana je kako bismo osvijestili i učenike i širu javnost, te jasno osudili djelo koje se nedavno dogodilo u našoj zajednici" - istaknuo je policijski službenik Tomislav Petreković i objasnio da je rad Tima za prevenciju i sprječavanje nasilja, osnovanog 2021. godine, usmjeren na identifikaciju rizičnih i neprihvatljivih ponašanja među mladima.
"Tim okuplja predstavnike različitih institucija, a cilj nam je pružiti konkretna rješenja i mjere kojima se nastoji suzbiti nasilje. Svjesni smo da ne možemo tolerirati nasilje koje može imati dalekosežne posljedice na živote mladih" - dodao je i istaknuo ciljeve tribine. 
"Ova tribina nije samo prilika da razgovaramo o konkretnom incidentu, već i da mladima pošaljemo jasnu poruku o tome koliko su njihovi postupci važni. Želimo im ukazati da nasilje nikad nije rješenje i da postoji niz drugih načina kako mogu reagirati u konfliktnim situacijama. Naša je odgovornost da im pomognemo da prepoznaju te načine" - izjavio je Petreković, naglašavajući važnost preventivnih aktivnosti i edukacije kao ključnih alata u borbi protiv nasilja. Policijski službenik je upozorio mlade na dugoročne posljedice kaznenih djela, naglasivši kako čak i jedan trenutak nesmotrenosti može utjecati na njihovu budućnost.
Poučio je mlade da moraju biti svjesni da postupci koje čine sada mogu ostaviti trajne tragove u budućnosti. Kaznene evidencije mogu otežati zapošljavanje i napredovanje u budućnosti.

Gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak, također se obratio okupljenima, naglasivši kako nasilje među mladima nije prihvatljivo te potičući učenike da probleme rješavaju bez nasilja.
 
Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su predavanja za učenike. Prvo predavanje održao je policijski službenik Ureda načelnika Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Saša Đorđević, koji je kroz prezentaciju objasnio poslove policije, policijsko postupanje, pokretanje i ishod kaznenih postupaka, kao i pojmove i oblike nasilja među mladima. Učenici su također upoznati s najčešćim kaznenim djelima i prekršajima među maloljetnicima.

Nakon Đorđevića, predavanje je održala Maja Svetoivanec, voditeljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, područni ured Čazma, koja je učenicima objasnila sankcije za maloljetnike zbog počinjenih kaznenih djela i prekršaja. Liječnica Bojana Nikolić objasnila je moguće ozljede koje mogu nastati tijekom nasilnih događaja i njihov utjecaj na zdravlje žrtava. Na kraju predavanja, policijski službenik Marko Pavličić upoznao je učenike s zakonskim odredbama vezanim uz upravljanje električnim romobilima i četverociklima (quadovima), ističući važnost poštivanja propisa radi zaštite života.
 
Tribini su prisustvovali učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole, kao i učenici srednjih škola i njihovi roditelji.

Tribina je, prema reakcijama prisutnih, bila uspješna u otvaranju važnih tema o nasilju i poticanju mladih da razmisle o vlastitim postupcima, uz jasnu poruku da nasilje nije rješenje, već opasno ponašanje koje može imati ozbiljne posljedice.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica