Vozači na hrvatskim prometnicama su i ove godine spasili živote odgovornim ponašanjem u prometu

Treću godinu zaredom Hrvatska se našla u društvu zemalja u kojima taj dan niti jedna osoba nije izgubila život na prometnicama

Foto: Roadpol

I ove godine u okviru Dana sigurnosti u prometu koji su se provodili od 16. do 22. rujna diljem Europe u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, kao središnji događaj 18. rujna proveden je „Dan bez poginulih u prometu“.

Tijekom tog dana u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske dodatno su pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj ovih aktivnosti bio je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan - dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

I cilj je ostvaren! Treću godinu zaredom na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih osoba!

Hrvatska je tako i ove godine jedna od 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba.

Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Luksemburg, Cipar, Sjeverna Makedonija, Portugal, Austrija, Litva, Estonija, Finska, Latvija, Malta i Bugarska.

Na cestama Republike Hrvatske 18.09.2024. dogodilo se 19 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih pet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodilo se pet s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim nesrećama, pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđena 21 osoba.

Zahvaljujemo svim sudionicima u prometu na poštivanju prometnih propisa - odgovornim ponašanjem u prometu spasili smo živote!

18. rujna, obilježavajući Dan bez poginulih u prometu policijski službenici Policijske postaje Bjelovar su prigodnim poklonima darivali savjesne sudionike u prometu.

Oni vozači koji nisu bili u prekršaju tijekom policijskih aktivnosti te dodatnim provjerama nisu evidentirani kao prekršitelji težih prometnih prekršaja unazad tri godine, prigodno su nagrađeni majicama, reflektirajućim prslucima i kemijskim olovkama što će im zasigurno biti lijepa uspomena i poticaj da i nadalje poštuju prometna pravila i propise.

Priopćenja | Promet i vozila