Pet prometnih nesreća s materijalnom štetom dogodile su se proteklog vikenda

Foto: ilustracija

U petak, 20. rujna, oko 19.30 sati, 45-godišnjak je upravljao traktorom bjelovarskih registarskih oznaka za koji je bio prikvačen radni stroj „berač“, kolnikom županijske ceste između Velikog Grđevca i Male Pisanice. Iza njega, u istom smjeru, kretao se 57-godišnjak upravljajući osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka. Budući da nije držao potreban razmak iza drugog vozila došlo je do udara prednjeg dijela osobnog automobila u zadnji dio radnog stroja.  
Alkotestiranjem vozača osobnog automobila koji je skrivio ovu prometnu nesreću utvrđena mu je koncentracija alkohola u organizmu od 0,41 g/kg.
57-godišnjak je počinio prekršaj iz članka 109. stavka 1. uz primjenu članka 293. stavka 1., dok je 45-godišnjak počinio prekršaj iz članka 101. stavak 1. točka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te se protiv njih podnosi obavezni prekršajni nalog.
 
U subotu, 21. rujna, oko 08.35 sati, 76-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom bjelovarskih registarskih oznaka, kroz Ćurlovac. Dolaskom do raskrižja skretao je u lijevo, u sjeverni odvojak raskrižja, a da nije propustio vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera i zadržava smjer kretanja. Pritom je oduzeo prednost prolaska te ga je u prednji desni dio vozila udario prednjim desnim dijelom traktor bjelovarskih registarskih oznaka za kojeg je bio priključen poljoprivredni priključak. S traktorom je upravljao 67-godišnji vozač koji se kretao iz suprotnog smjera odnosno cestom s prednošću prolaska zadržavajući smjer kretanja. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.
Protiv 76-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijedi obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Istog dana, na istom mjestu, za vrijeme obavljanja očevida prometne nesreće, obzirom da su se neispravna vozila nalazila na kolniku, vozač traktora je pomaknuo traktor kako bi se omogućio normalan tok prometa, dok je osobni automobil ostao na uzbrdici i sredini kolnika. 76-godišnjak kao vozač osobnog automobila nakon prometne nesreće nije poduzeo sve mjere da zaustavljeno vozilo ne krene s mjesta i ne dovede u opasnost druga vozila, te je u jednom trenutku došlo do nekontroliranog kretanja vozila u natrag, a koje je lijevim bočnim dijelom udario u desni bočni dio parkiranog službenog vozila Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, s policijskim oznakama koje je bilo parkirano na travnatoj površini izvan kolnika. Nakon udara osobni automobil se nastavio nekontrolirano kretati unatrag i pritom sletio u putni jarak gdje se i zaustavio.
Protiv 76-godišnjeg muškarca slijedi obavezni prekršajni naloga zbog počinjenog prekršaja iz članka 79. stavka 2. primjenom članka 293. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Također, u subotu 21. rujna, oko 22.15 sati, nepoznati vozač je upravljao osobnim automobilom, kroz Bjelovar, Ulicom Miroslava Krleže. Sa svoje lijeve strane nije ostavio potreban razmak između svog vozila i vozila s kojim se mimoilazi, te je pritom lijevim bočnim ogledalom udario u lijevo bočno ogledalo osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka s kojim je upravljao 21-godišnjak pod utjecajem alkohola u organizmu od 0.12 g/kg, a koji se kretao iz suprotnog smjera, desnom stranom kolnika. Nakon prometne nesreće nepoznati vozač je napustio mjesto događaja, a da s vlasnikom nije popunio i potpisao europsko izvješće ili na drugi načni razmijenio podatke o sebi i vozilu s kojim je prouzrokovao oštećenje.
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a mladom vozaču je određena mjera opreza zabrane upravljanja motornim vozilima uz oduzimanje vozače dozvole i uručena mu je obavijest o počinjenom prekršaju iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Slijedi daljnji rad na utvrđivanju identiteta nepoznatog vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću.
 
U nedjelju, 22. rujna, oko 17.20 sati, 30-godišnji vozač je upravljao osobnim automobilom križevačkih registarskih oznaka kroz Bjelovar, Ulicom zvijerci. Dolaskom do raskrižja sa Sjevernom obilaznicom nije postupio po prometnom znaku "obavezno zaustavljanje - stop" već je ušao u raskrižje, a da nije propustio sva vozila koja se kreću cestom s prednosti prolaska, oduzeo prednost prolaska uslijed čega je prednjim krajem vozila udario u desnu bočnu stranu teretnog automobila belomanastirskih registarskih oznaka s kojim je 46-godišnji državljanin Filipina.
U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Protiv 30-godišnjeg vozača koji je skrivio ovu prometnu nesreću slijedi obavezni prekršajni nalog.

Pisane vijesti | Promet i vozila