Na prijevaran način pribavljali fotografije osobnih iskaznica temeljem kojih su zasnivali pretplatničke odnose na daljinu uz kupnju skupocjenih mobitela koje su potom preprodavali

Šestero osumnjičenih za prijevare na štetu dva trgovačka društva i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka na štetu 45 fizičkih osoba s područja 14 županija kazneno prijavljeno

Foto: ilustracija

U petak, 14. lipnja, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru dovršili kriminalističko istraživanje nad šest osoba u dobi od 19, 22, 29, 39, 42 i 49 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zbog počinjenja većeg broja kaznenih djela prijevare koji su počinjeni na štetu dva trgovačka društava kao i većeg broja kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka počinjenih na štetu 45 fizičkih osoba s području 14 županija.
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni kaznena djela počinili tako što su samostalno i prema ranijem zajedničkom dogovoru na prijevaran način pribavljali fotografije osobnih iskaznica 45 osoba s područja 14 županija. U namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, tuđe osobne podatke i fotografije osobnih iskaznica koristili su u kontaktu s predstavnicima dvaju trgovačkih društva iz Hrvatske i pritom se lažno predstavljajući zatražili zasnivanje pretplatničkih ugovora na daljinu za kupnju novih mobilnih telefonskih uređaja s pretplatničkim brojevima. Na taj su način predstavnike tih trgovačkih društava doveli u zabludu jer su vjerujući da kontaktiraju s osobom čiji su osobni podaci korišteni, zasnivali pretplatničke odnose za kupnju novih skupocjenih mobilnih telefonskih uređaja s novim pretplatničkim brojevima. Potom su dogovarali isporuku mobilnih telefonskih uređaja i pretplatničkih brojeva na adrese koje su drugačije od onih koji su se nalazili na osobnim iskaznicama koje su počinitelji koristili u svrhu zasnivanja tih pretplatničkih ugovora na daljinu.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni mobilne telefonske uređaje nakon preuzimanja prodavali putem oglasa drugim osobama, trgovačkom obrtu u Daruvaru i zalagaonici u Virovitici. SIM kartice pretplatničkih brojeva su zadržali i njima se koristili čineći druga kaznena djela.

Novac dobiven prodajom mobilnih telefonskih uređaja međusobno su dijelili i na taj način ostvarili protupravnu imovinsku korist za sebe oštetivši pritom jedno trgovačko društvo za 13.311,08 eura, a drugo za 18.298,22 eura.

Temeljem sudskog naloga provedene su pretrage osoba i domova koje koriste osumnjičeni, a nakon provedenih dokaznih radnji, uhićeni su 22-godišnjak, 42-godišnjak i 49-godišnjak, koji su predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.
39-godišnjakinja se zbog ranijih sudskih presuda nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a za osumnjičenim 19-godišnjim muškarcem i 29-godišnjom ženom se poduzimaju mjere traganja u cilju njihovog uhićenja.  

Upozorenje građanima:
 
Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Posebno naglašavamo korištenje društvenim mrežama, mobilnih aplikacija i svega onog što putem interneta koristimo skoro svakodnevno.
Kao korisnici internet oglasnika svjesni smo da je na tom tržištu ponuda šarolika i da građani posebno od kako su bili „prisiljeni“ kupovati online zbog pandemije Covida prepoznali su blagodati internet i prodaje i kupovine.
 
Koristite li usluge kupovine preko Internet platformi ili društvenih mreža za oglašavanje važno je da ste sigurni i zaštićeni. Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare.
Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore:
  • iznimno povoljne ponude, nerealno niske cijene oglašenih proizvoda ili predmeta
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice kao osiguranje kupovine
  • upornost prodavatelja i olako snižavanje cijene
  • u komunikaciji prevaranti često budu uvjerljivi i doimaju se posve vjerodostojni
 
S ciljem zaštite od prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine, prodaje, rada i zabave, donosimo Vam i nekoliko korisnih savjeta:
  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!
  • Ukoliko je moguće, odaberite plaćanje pouzećem ili po principu viđeno - kupljeno.
  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi neku tešku obiteljsku situaciju kao izgovor za prodaju.
  • Ne ustupajte drugim osobama fotografije svojih osobnih isprava i bankovnih kartica jer prevaranti olako mogu zlouporabiti vaše osobne podatke kao sto je to bio slučaj u ovom kriminalističkom istraživanju.
Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste i oblike prijevara!

 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon