Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te pojačanog nadzora prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

U noći sa subote na nedjelju 18./19. ožujka na području policijske uprave provesti će se pojačani nadzor prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda na području cijele Republike Hrvatske od danas 17. do nedjelje 19. ožujka nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice skupine tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici u noći sa subote na nedjelju, 18./19. ožujka na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor da li vozači upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili droga.
 

Prometne nesreće

U siječnju i veljači ove godine dogodile su se 92 prometne nesreće, što je smanjenje za -11% u odnosu na isti period prošle godine kada ih se dogodilo 104. Jedna prometna nesreća bila je s poginulom osobom, kao i prošle 2022. godine.
 
30 prometnih nesreća bilo je s ozlijeđenim osobama (tri osobe su teže, a 42 lakše ozlijeđeno), što je smanjenje za -9% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 33. 61 prometna nesreća bila je s materijalnom štetom, što je smanjenje za -13% u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 70.

Najviše prometnih nesreća dogodilo se nedjeljom, njih 19. Najčešće vrijeme kada su se prometne nesreće dogodile bilo je između 18 i 20 sati, njih 16. Najčešća vrsta prometnih nesreća bilo je bočni udar, njih 18. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 86 osobnih automobila te 13 teretnih automobila.
  

„Četiri glavne ubojice“

Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 19 (brzina neprimjerena uvjetima 15 i nepropisna brzina 4), nepoštivanje prednosti prolaska 15 te nepropisno kretanje vozila na kolniku 13.
16 od 96 počinitelja prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola. Udio alkoholiziranih počinitelja iznosi 18%.

U siječnju i veljači ove godine evidentirano je 4 053 prekršaja. Od toga je evidentirano 2 258 prekršaja nepropisne brzine, 361 prekršaj nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 151 prekršaj alkoholiziranosti vozača i 150 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.


Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Najave | Promet i vozila