Najava pojačanih aktivnosti policije u prometu na cestama tijekom predstojećeg vikenda, statistički pokazatelji i savjeti

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama od danas pa sve do nedjelje na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija će poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“

Foto: ilustracija

Prometne nesreće

U prometnim nesrećama na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju i veljači 2023. godine evidentirano je smanjenje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 11,5%. Evidentirane je jedna prometna nesreća s poginulom osobom.  Tjelesno su ozlijeđene osobe u 30 prometnih nesreća, što je smanjenje za 9,1%, a 61 prometna nesreća je bila s materijalnom štetom.

U siječnju i veljači 2023. godine najviše prometnih nesreća bilo je zbog bočnih sudara, slijetanja vozila sa ceste i sudara iz suprotnih smjerova. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska i brzina neprimjerena uvjetima te nepropisno kretanje vozila po kolniku.

Evidentirane su 19 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina što je povećanje za 35,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 
Najava pojačanih aktivnosti

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa. Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog toga, policija provodi ove aktivnosti učestalo posebice u dane vikenda.

Tako će od danas 10. do nedjelje 12. ožujka, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u nedjelju, 12. ožujka od 08 do 16 sati usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor i sankcioniranje nedozvoljene brzine kretanja vozila kao jedne od najčešćih uzročnika prometnih nesreća.


Savjeti sudionicima u prometu

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
  • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim
  • oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na mlade vozače.
 

Najave | Promet i vozila