Najava pojačanih aktivnosti policije u prometu na cestama tijekom predstojećeg vikenda, statistički pokazatelji i savjeti

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju niz aktivnosti koje se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća

Foto: ilustracija


Prometne nesreće

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju 2023. godine evidentirane su 53 prometne nesreće, što je povećanje za 35,9% u odnosu na siječanj 2022. godine.  Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom što je jednako kao i u siječnju 2022. godine. 15 prometnih nesreća je bilo s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 66,7% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a 37 prometnih nesreća je bilo s materijalnom štetom, što je povećanje za 27,6% u odnosu na siječanj 2022. godine.

Teško tjelesno ozlijeđena je jedna osoba, što je smanjenje za 83,3% u odnosu na siječanj 2022. godine, a evidentirano je 25 osoba koje su zadobile lake tjelesne ozlijede u prometnim nesrećama što je povećanje za 92,3% u odnosu na siječanj 2022. godine.

U siječnju 2023. godine najčešće vrste prometnih nesreća bile su slijetanje vozila s ceste, bočni sudari, udari vozila u parkirano vozilo te sudari iz suprotnih smjerova. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima i nepoštivanje prednosti prolaska.


Najava pojačanih aktivnosti

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa. Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog toga, policija provodi ove aktivnosti učestalo posebice u dane vikenda.

Tako će od danas 10. do nedjelje 12. veljače, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u subotu, 11. veljače od 08 do 16 sati usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor i sankcioniranje nedozvoljene brzine kretanja vozila kao jedne od najčešćih uzročnika prometnih nesreća.


Savjeti sudionicima u prometu

Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
  • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa posebno apeliramo na mlade vozače.

Najave | Promet i vozila