Kriminalitet u protekla 24 sata na području policijske uprave

Foto: Ilustracija
 

Računalna prijevara: 23-godišnjaku s tekućeg računa skinuto nekoliko tisuća eura

U utorak 17. siječnja u Policijskoj postaji Čazma, 23-godišnjak je podnio kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavka 1. Kaznenog zakona.
 
U prijavi je naveo da je na Internet oglasniku Njuškalo.hr objavio oglas o prodaji određenog predmeta te mu se putem WhatsApp aplikacije javio zainteresirani kupac, koji je odmah predložio da se dostava izvrši putem jedne dostavne službe te mu je poslao lažnu link/poveznicu dostavne službe. Kada je 23-godišnjak otvorio link poveznicu od njega je zatraženo da upiše podatke sa svoje bankovne kartice (serijski broj kartice, rok valjanosti i CVV broj). Nakon upisivanja navedenih podataka, s tekućeg računa 23-godišnjaka skinut je iznos od nekoliko tisuća eura. U vezi navedenog slijedi kriminalističko istraživanje.
 
Savjet građanima
 
Upozoravamo građane da naprijed opisano koriste počinitelji  kako bi Vas prevarili i od Vas pribavili novac. Stoga građane upozoravamo kako nikada, ali baš nikada, nikome ne treba davati nikakve podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te CVV broj. Ako nešto prodajete, kupcu je, dovoljan samo Vaš broj tekućeg računa na koji je novac potrebno uplatiti te eventualno naziv banke u kojoj imate otvoren račun.
 

U Vrbici provaljeno u klijet

U periodu od 12. do 19. siječnja u Vrbici, općina Veliko Trojstvo, nepoznati je počinitelj provalio u klijet vlasništvo 54-godišnjaka te mu ukrao oko 100 kilograma sušenih kobasica i jednu šunku. Slijedi kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja.
 

U trgovačkom centru u Bjelovaru 23-godišnjak zatečen u krađi

U četvrtak 19. siječnja u poslijepodnevnim satima u Bjelovaru, u Ulici Andrije Hebranga, u trgovačkom centru u krađi prehrambenih artikala u vrijednosti više desetaka eura zatečen je 23-godišnjak. Od njega su artikli oduzeti i vraćeni u prodaju, a odgovorna osoba trgovačkog centra je upoznata o načinu pokretanja kaznenog progona za kazneno djelo „Krađa“ iz članka 228. stavak 2. Kaznenog zakona.  

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon