Blagdan Svih svetih i Dušni dan – policija savjetuje

Sve sudionike u prometu molimo za strpljenje i međusobno uvažavanje

Foto: ilustracija

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, brojni građani u znak sjećanja u narednim danima obilaziti će groblja, zbog čega se na području cijele države očekuje povećan promet vozila.

Povećane gužve uobičajeno se očekuju i na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih, gdje će policijski službenici pojačano regulirati promet te nadzirati promet vozila i pješaka.

Slijedom navedenog pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje prometne signalizacije kako bi svi na vrijeme i sigurno stigli na svoja odredišta te na taj način osobno pridonijeli da dani štovanja na mrtve proteknu u miru i dostojanstvu.

Niti ove godine neće biti posebne regulacije prometa u zonama groblja, ali će zbog izbjegavanja zastoja u prometu i nastanka većih gužvi u neposrednoj blizini mjesnih groblja policijski službenici, po potrebi, tjelesno regulirati prometa.

Zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnica i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, vozače upućujemo da se prilaznim prometnicama grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom kretanja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima i stanju u prometu.

Vozači se upućuju da pri dolasku u blizinu groblja ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje, na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu te smanjuju uočljivost pješaka.

Apeliramo na građane da, u skladu s vlastitim mogućnostima, u što većem broju do mjesta počinka njihovih najmilijih odlaze pješice i biciklima odnosno da za parkiranje automobila koriste, uz parkirališta u neposrednoj blizini groblja, i parkirališta u široj zoni groblja.

 
U dane blagdana Svih svetih učestalije se čine kaznena djela krađa i provalnih krađa u osobne automobile

Uoči blagdana Svih svetih, policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske pojačano će nadzirati i obilaziti groblja te poduzimati mjere u cilju sprječavanja počinjenja kaznenih djela teških krađa i krađa, posebice krađa predmeta iz osobnih automobila, ali i osiguranja optimalne protočnosti prometa.


Zaštitite se od provala i krađa iz vozila

U dane blagdana Svih svetih učestalije se čine kaznena djela krađa i provalnih krađa, posebice u osobne automobile, što je za očekivati i ove godine. Kako bi se smanjio broj ovih kaznenih djela, savjetujemo građane da svoje automobile zaključavaju te da u automobilima na vidljivim mjestima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobne dokumente, torbice, mobitele, novčanike itd) kako bi smanjili mogućnost provale u automobile i krađu predmeta iz njih. Savjetujemo im da stvari uvijek ponesu sa sobom, a ukoliko ih ostavljaju u automobilima da ih stave na mjesta na kojima nisu jasno vidljivi. 
Savjetujemo da vozila parkirate na sigurnom mjestu. Prilikom parkiranja pozornost bi trebali obratiti na to da parkirališni prostor bude osvijetljen. Izbjegavajte parkirati vozilo u zamračenim i slabo prometnim ulicama, jer se i na ovaj način sprječavaju provale u automobile.
 

Pisane vijesti