Čazmanskim gimnazijalcima održano predavanje o biološkim tragovima

Učenicima 4. razreda Opće gimnazije u Čazmi policijski službenik Odjela kriminalističke tehnike Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske održao zanimljivo predavanje i vježbe u kojima je prikazao metode, opremu i načine rada kriminalističke tehnike kod pronalaženja i izuzimanja bioloških tragova

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Kriminalistika je suvremena multidisciplinarna znanost koja se bavi proučavanjem, pronalaženjem, usavršavanjem i primjenom znanstvenih metoda i sredstava u otkrivanju, dokazivanju i sprječavanju kaznenih djela te utvrđivanju njihovih počinitelja. Dok je kriminalistička tehnika, dio kriminalistike koji se bavi metodama pronalaženja, utvrđivanja i ispitivanja tragova i materijalnih dokaza koji ostaju iza počinjenoga kaznenoga djela te utvrđivanjem identiteta, pronalaženjem i hvatanjem počinitelja kaznenoga djela. Uglavnom primjenjuje specifične metode, poput antropometrije, daktiloskopije, grafologije, kriminalističke fotografije, forenzične balistike, medicine, biologije, toksikologije i kemije.

Upravo je to bila poveznica zašto je Srednja škola u Čazmi odlučila pozvati stručne i kompetentne osobe koje bi radoznalim gimnazijalcima pojasnila značaj DNA analize u biološkim tragovima.

Na inicijativu profesorice biologije Opće gimnazije Čazma Spomenke Koledić, u sklopu izborne nastave biologije u 4. razredu srednje škole učenici uče o ljudskoj stanici, molekuli DNA i njenom iznimnom značenju za kriminalističku tehniku. Jedna od tema bila je biološki tragovi, što su, kako se pronalaze i na koji način se koriste u kriminalističkim istraživanjima kaznenih djela te njihovo izuzimanje i proučavanje.

Voditelj Odjela kriminalističke tehnike Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Franjo Farkaš, danas, 20. listopada, održao je dvosatno predavanje i vježbe u kojima je prikazao metode, opremu i načine svog kriminalističko-tehničkog rada na mjestu događaja nekog kaznenog djela u kojem se izuzimaju biološki tragovi te koliko je policijski posao usko vezan uz znanost posebno kada se govori o kriminalističkoj tehnici.

Kroz pokazne vježbe u kojima su sudjelovali i sami učenici vidjeli su što su sve biološki tragovi, na koji način se oni pronalaze, te koja su sve sredstva i tehnike potrebne da se takav trag pronađe i osigura od propadanja. Gimnazijalci nisu skrivali radoznalost i oduševljenje te su vrlo rado sudjelovali i na trenutak se našli u ulozi forenzičara. Na interaktivan i nadasve zanimljiv način došli su i do nekih novih saznanja o važnosti biološkog traga, o njihovom načinu prenošenja te njihovoj osjetljivosti. Upravo na ovakav način među mladima budi se interes za novim spoznajama, novim saznanjima, pa možda i nekom budućem forenzičaru.

Zahvaljujemo se gimnazijalcima, ravnateljici škole i profesorici biologije te se nadamo ponovno ovakvoj iznimnoj, edukativnoj i nadasve hvalevrijednoj suradnji. 

        
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica