Kriminalističkom istraživanjem pronađen počinitelj kaznenog djela „Prijevara“

37-godišnjak je putem društvene mreže doveo u zabludu 36-godišnjakinju i 57-godišnjakinju te ih na taj način oštetio svaku za nekoliko tisuća kuna

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske proveli su kriminalističko istraživanje temeljem kaznene prijave 36-godišnjakinje sa šireg bjelovarskog područja te dojave 57-godišnjakinje s daruvarskog područja.
 
One su navele kako su putem društvene mreže Facebook zaprimile nove zahtjeve za prijateljstva od svojih dotadašnjih prijatelja, čiji profil je imao naslovne fotografije njihovih dotadašnjih Facebook prijatelja, a koje inače i osobno poznaju te su zahtjeve za prijateljstva odmah prihvatile ne sumnjajući da je njima nepoznata osoba izradila lažne Facebook profile s podacima i fotografijama njima poznatih osoba.
 
Nakon prihvaćanja prijateljstva zaprimile su u aplikaciji Messenger poruku s ranije spomenutih lažnih Facebook profila u kojima ih se tražilo da na benzinskim postajama ili kioscima kupe Paysafecard e-bonove koje hitno trebaju zbog kupnje proizvoda u Republici Hrvatskoj koji su trenutno na akciji te da nakon kupnje paysafecard e-bonove fotografiraju i dostave fotografije, što su one učinile ne sumnjajući da to šalju nepoznatoj osobi.
  
Nakon toga su ponovno putem Messengera zaprimile poruku uz molbu da kupe još bonova i kako će im novac za bonove biti uplaćen na njihove bankovne račune. Nakon što su drugi put poslale set paysafecard e-bonova ubrzo su uklonjene profilne fotografije poznanica te je komunikacija blokirana.
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 37-godišnjak s područja Slavonskog Broda počinio kazneno djelo „Prijevara“ iz članka 236. stavka 1. Kaznenog zakona, kojim je 36-godišnjakinju oštetio za nekoliko tisuća kuna te 57-godišnjakinju također za nekoliko tisuća kuna.
 
Sve prikupljene obavijesti i saznanja su uz posebno izvješće dostavljene nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon