Obilježena 31. obljetnica početka Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara

Na današnji dan prisjećamo se i hrvatskih policajaca Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata

Foto: Predrag Uskoković

Danas, 19. kolovoza obilježena je 31. godišnjica sjećanja na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili policijsku postaju od napada pobunjenih Srba, kao i samo središte grada Daruvara te sjećanja na hrvatske policajce Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata. Taj dan se također obilježava kao dan kada su prvi dragovoljci pristupili pričuvnom sastavu Policijske postaje Daruvar. 

Odlukom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar je odlikovana odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu. 

Obilježavanju ovog događaja u organizaciji Policijske postaje Daruvar i Grada Daruvara, pored obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora – predsjednik HVIDR-e bjelovarsko-bilogorske županije Mladen Marinković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova - zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Hamdija Mašinović, izaslanik ministra obrane – Josip Antolić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja - Marko Ratković, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Vanda Cegledi i načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa.
 
U 10 sati kod Policijske postaje Daruvar ispred spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima Policijske postaje Daruvar odana je počast te su zapaljene svijeće.
Nakon toga formirana je kolona sjećanja koja se uputila prema Spomeniku poginulih branitelja Daruvara u parku Dvorca grofa Jankovića, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Nakon prigodnih obraćanja Ive Gjaića - predsjednika Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 914, Vande Cegledi, Mladena Marinkovića i Marka Ratkovića, održan je kraći vjerski obred. 

Završetak ovog događaja završio je ručkom i druženjem uzvanika u vatrogasnom domu u Donjem Daruvaru. 

U Domovinskom ratu poginuo je 761 policajac, od toga je 34 iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga ih je petero iz naše policijske uprave

Stranica