Obilježena 31. godišnjica stradavanja Željka Cindrića i Ivice Filkovića

I danas nakom 31 godinu svečano, dostojanstveno i s posebnim pijetetom obilježena godišnjica stradavanja pripadnika Specijalne policije "Omege"

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 19. srpnja, obitelji i rodbina poginulih, suborci, prijatelji i brojni drugi okupili su se i ove godine kako bi dostojanstveno, puni ponosa, ali i tuge, obilježili 31-godišnjicu stradavanja pripadnika Specijalne jedinice policije „Omege“.
U Purnici, nedaleko Sirača svoje živote na oltar domovine položili su Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić, Davor Špoljarić i Mišo Šurkalović koji je jedini bio neozljeđen. Oni su ujedno i bili prve žrtve pripadnika Specijalne jedinice policije „Omege“ Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Na dan stradavanja s posebnim pijetetom prisjetili smo se da je prije 31 godinu, devet hrabrih specijalaca preobučenih u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima put predjela Stari magazin, mjesta gdje su naoružane skupine pobunjenih Srba presretali šumske radnike. Devet maskiranih specijalaca kombijem je došlo do ovog mjesta, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Zbog žestoke vatre i ranjavanja, vozač kombija je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su tri naša specijalca uzvratila paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca koji su se kretali iza njih te su se srpski pobunjenici povukli u šumu.

To samo govori u prilog tome da su ovi mladi ljudi bili istinski domoljubi, koji su bili spremni u svakom trenutku i bilo gdje braniti svoju Hrvatsku, bilo gdje i bilo kad izvršiti svoju časnu zadaću.

Ispred spomen obilježja su obitelji i rodbina, Udruga roditelja i djece poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, preživjeli sudionici ovog događaja Jozo Ćurić i Mika Pašalija, izaslanik Ministarstva branitelja Dinko Tandara, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska te Udruga specijalne policije „Omege“ Bjelovar; Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i udruge proizašle iz Domovinskog rata s bjelovarskog područja; Gradovi Daruvar i Pakrac; Udruga hrvatskih branitelja Pakraca i Lipika – podružnica Čazma, HVIDRA Čazma i Klub 2/105 PBR-a; Općina Sirač i branitelji Općine Sirač, Općina Ivanska, te druge udruge proizašlih iz Domovinskom rata kao i mnogi drugi položili su cvijeće te zapalili svijeće.

Potom je minutom šutnje odana počast Željku i Ivici kao i svim poginulim hrvatskim policajcima specijalcima i drugim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za našu domovinu nakon čega se s nekoliko prigodnih riječi svima prisutnima obratio predsjednika Udruge specijalne policije Omege Mario Đurak.

Na mjestu napada i stradavanja održana je i Sveta misa zadušnica za poginule heroje koju je predvoditi policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica