Najava današnjih pojačanih aktivnosti policije na prekršaje brzine

Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama

Foto: ilustracija
 
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da će danas 05. srpnja u vremenu od 12.00 do 20.00 sata policija provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu na području cijele naše Bjelovarsko-bilogorske županije.
 
Cilj ove akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i pozitivni utjecaj na stanje sigurnosti u prometu. Nadzor će prvenstveno biti usmjeren na prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja ali će se sankcionirati i svi drugi prekršaji.
 
Dobro je podsjetiti
 
Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

U današnjoj akciji će se koristit svi raspoloživi uređaji, a u provedbu će biti uključen maksimalno mogući broj policijskih službenika.

Ovakve akcije se ključne za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Najave | Promet i vozila