U Daruvaru 37 učenika položilo ispite za bicikliste

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poziv sve zainteresirane učenike da se i sljedeće školske godine prijave na ispit u što većem broju, prvenstveno da budu što sigurniji u prometu

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da dijete do 14. godine starosti ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina. Kada dijete dobije potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom, može samostalno upravljati biciklom na cesti od navršenih 9 godina.

Od 2016. godine u Hrvatskoj postoji program osposobljavanja za upravljanje biciklom za učenike 5. razreda osnovne škole koji daje mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija i tako pridonosi sigurnijem sudjelovanju u prometu. Sastavni je dio školskog kurikuluma u trajanju od 16 školskih sati koji se provodi kao izvannastavna aktivnost te ga najčešće provode učitelji tehničke kulture.

Nakon prvog modula od 8 sati u kojem se uči o prometnim propisima i pravilima uz pomoć priručnika „Biciklom sigurno u promet“, slijedi 7 sati praktičnog dijela u kojem se savladava vožnja biciklom na poligonu po zadanim uvjetima. Zadnji sat rezerviran je za polaganje ispita koji se sastoji od pisane provjere znanja i vožnje biciklom na poligonu. Uz nazočnost učitelja, pisanu provjeru znanja i polaganje vožnje provode policijski službenik i zaposlenik HAK-a ili autokluba.

Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar na Program osposobljavanja za upravljanje biciklom prijavilo 49 učenika. 37 učenika je položilo teorijski dio ispita koji je provodio zaposlenik HAK-a te su nakon toga pristupili praktičnom dijelu ispita-poligonu, čiju prolaznost ocjenjuje policijski službenik. Svih 37 učenik OŠ Vladimira Nazora Daruvar dobilo je svoju „prvu vozačku dozvolu“.

Zahvaljujemo učiteljici Alenki koja s velikom ljubavlju prenosi djeci znanje i svake godine s učenicima sudjeluje u Programu osposobljavanja za upravljanje biciklom, kao i na natjecanju Sigurno u prometu gdje učenici osnovne škole iz Daruvara postižu zapažene rezultate na Županijskom i Državnom natjecanju. Ove godine najbolje rezultate na ispitu postigli su Matko Delonga, Lukas Lukić i Lana Lukić.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poziv sve zainteresirane učenike da se i sljedeće školske godine prijave na ispit u što većem broju, prvenstveno da budu što sigurniji u prometu, a iz toga razloga što je značajan broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti koji su jedna od najranjivijih sudionika u prometu na cestama.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica