Besplatni pregled sigurnosnih sjedalica u Bjelovaru

U nedjelju, 15. svibnja 2022. od 16:00 do 18:00 sati na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar, Poljana dr. F. Tuđmana 1, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s udrugom Roda organizira besplatan pregled dječjih sigurnosnih sjedalica

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili sigurnosnu sjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, sigurnosne sjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u prometnim nesrećama do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90%, no samo ako se pravilno koriste.

Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez rezervacije bit će moguće pregledati sigurnosne sjedalice po završetku rezerviranih termina. Ovakav način organizacije je potreban kako roditelji s malom djecom ne bi dugo čekali na red.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi sigurnosna sjedalica bili što učinkovitiji, molimo vozače koji dolaze na pregled da sa sobom donesu upute proizvođača sigurnosne sjedalice, ukoliko ih imaju.

Tijekom četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske šest djece je ozlijeđeno u prometnim nesrećama, od toga petoro kao putnici u vozilima svojih roditelja, što govori o potrebi ovakvih edukacija, odnosno kako bi roditelji pravilno vezali svoje dijete u sigurnosnu sjedalicu i kako djeca ne bi stradavala u vozilima svojih roditelja.

Zahvaljujući volonterskoj udruzi Roda, ovakve akcije se uobičajeno provode u drugim gradovima na području RH, no u Bjelovaru do sada nije bilo inicijative te policijska uprava u suradnji s udrugom po prvi put provodi ovakvu akciju iz razloga što su dosadašnjim kontrolama sigurnosna sjedalica utvrđeni poražavajući rezultati. Voljeli bi da nas roditelji i svi oni koji prevoze djecu podrže u ovoj preventivnoj akciji kako bi naša djeca bila što sigurnija u automobilima.

Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta sigurnosnu sjedalicu prema uputama.

Rodini savjetnice i savjetnici za sigurnosne sjedalice roditeljima i ostalim vozačima dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju sigurnosna sjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvani su i budući roditelji.

Iako je novčana kazna za prekršaj nepravilnog smještaja djece u sigurnosne sjedalice 1000 kuna, ništa nije vrjednije od sigurnosti naše djece.

Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način.

Najave | Promet i vozila