Najava pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Policijski službenici će na području naše policijske uprave danas, 5. ožujka od 12 do 20 sati provesti pojačani nadzor prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u prometu

Foto: Ilustracija

Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i pozitivni utjecaj na stanje sigurnosti u prometu. Molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Broj prometnih nesreća
 
U prva dva mjeseca ove godine ukupno je evidentirano 102 prometne nesreće, što je povećanje za 7% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada je evidentirano 95 prometnih nesreća. Jedna prometna nesreća ove godine je nažalost bila s poginulom osobom.

Evidentirano je 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 11% u odnosu na prošlu godinu, kada su evidentirane 34 prometne nesreće.

Evidentirana je 71 prometna nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za 16% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 61.
 
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su ostale greške vozača (16), nepoštivanje prednosti prolaska (15) i brzina 14 (brzina neprimjerena uvjetima 12 i nepropisna brzina 2)
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U prva dva mjeseca ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 895 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 2 338 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 38%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Najave | Promet i vozila