Razbijeno zločinačko udruženje – zbog sumnje u kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta policija kazneno prijavila 12 osoba

U provođenju kriminalističkog istraživanja sudjelovalo je oko 120 policijskih službenika

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad 12 osoba (36, 48, 49, 44, 46, 39, 55, 33, 61, 73, 47, 45) i jednim trgovačkim društvom iz Zagreba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije u sastavu zločinačkog udruženja i to: utaja poreza ili carine, pomaganje u utaji poreza ili carine, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporaba položaja i ovlasti te davanje i primanje mita.

Sumnja se da je 36-godišnjak kao voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba od siječnja 2020. do ožujka 2022. godine u Zagrebu, sam i posredstvom 44-godišnjaka, povezao u zajedničko djelovanje osam osumnjičenih koji su bili odgovorne osobe, direktori, voditelji poslovanja i zaposlenici drugih trgovačkih društava. Osumnjičeni 36-godišnjak odredio je cilj zajedničkog djelovanja - stjecanje nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost na strani trgovačkog društva iz Zagreba.

Tako su, radi realizacije zajedničkog cilja, a prema planu i po nalozima 36-godišnjaka, u ime svojih društava izrađivali nevjerodostojne izlazne fakture prema trgovačkom društvu iz Zagreba. Nakon toga je 36-godišnjak, osobno ili posredstvom 48-godišnjaka, naložio plaćanje i knjiženje nevjerodostojnih računa tih društava te, iskazivanjem pretporeza po osnovi nevjerodostojnih ulaznih računa, neosnovano umanjio obvezu poreza na dodanu vrijednost prema državnom proračunu Republike Hrvatske trgovačkog društva iz Zagreba. Radi se o iznosima za 2020. godinu najmanje 293.425,07 kuna, a za 2021.godinu najmanje 504.525,27  kuna, sveukupno najmanje 797.950,34 kuna.

Nakon toga je 46-godišnjak, s računa trgovačkog društva i s računa drugih povezanih društava s kojim je stvarno upravljao, podigao iznos od najmanje 675.310,08 kuna kojim su dalje raspolagali osumnjičeni 36-godišnjak, 48-godišnjak i 49-godišnjakinja.

Osmero osumnjičenih su organizirali nabavu robe od inozemnih dobavljača za stvarnog kupca - trgovačko društvo iz Zagreba, pri čemu su kao prividne kupce i prodavatelje te robe koristili trgovačka društava kojima je stvarno upravljao osumnjičeni 44-godišnjak. Naime, koristili su okolnost da, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica EU nisu dužna izvršiti plaćanje poreza na dodanu vrijednost prilikom stjecanja navedene robe, već su odgovarajući iznos tog poreza dužna obračunati, prijaviti i platiti u državni proračun RH tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj. Stoga u slučaju izravne nabave robe od dobavljača iz Europske unije, zbog prijenosa porezne obveze, ne mogu umanjiti obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost kod daljnje prodaje robe.

Tako je 49-godišnjakinja, prema planu i uputama 36-godišnjaka, s inozemnim dobavljačima dogovorila ispostavu ulaznih računa inozemnih dobavljača na trgovačka društva čije je poslovanje stvarno vodio 44-godišnjak, a on je pak osobno i posredstvom četvorice osumnjičenih izrađivao nevjerodostojne izlazne fakture prema stvarnom kupcu robe, trgovačkom društvu iz Zagreba.

Ti računi su sadržavali i iznose obračunate na ime poreza na dodanu vrijednost koji, sukladno zajedničkom planu, nisu trebali biti uplaćeni u korist državnog proračuna RH, već su trebali biti iskorišteni dijelom za namirenje inozemnih dobavljača, a u preostalom dijelu namijenjeni za raspolaganje u daljnju zajedničku korist osumnjičenih, a što su i učinili. Tako su neosnovano umanjili obvezu poreza na dodanu vrijednost prema državnom proračunu RH trgovačkog društva iz Zagreba - za 2020. godinu u iznosu od najmanje 439.262,82 kuna, a za 2021. u iznosu od najmanje 1.372.823,66 kuna, sveukupno najmanje 1.812.086,48 kuna.

Ostala petorica osumnjičenih su podizali preostala sredstva s računa društava - u sveukupnom iznosu od najmanje 841.089,69 kuna, kojim novcem su raspolagali u daljnju zajedničku korist osumnjičenih. Tim postupcima je prouzročena sveukupna šteta za državni proračun Republike Hrvatske u iznosu od 2.610.036,82 kune, dok su se za isti iznos nepripadno okoristili osumnjičeni.

Nadalje, od siječnja 2021. do ožujka 2022. godine na području grada Zagreba, tijekom realizacije projekta investitora trgovačkog društva na postupku javne nabave za radove, jedinu je ponudu podnijela zajednica ponuditelja u konzorciju koji zastupa jedna tvrtka i u kojoj ponudi je u ponudbenom listu bio naveden obrt osumnjičenog 73-godišnjaka kao jedan od potencijalnih podizvoditelja za dio radova predviđene vrijednosti u iznosu 14.200.000,00 kuna bez PDV-a. Naime, osumnjičeni 73-godišnjak je kao vlasnik obrta, u namjeri da svom obrtu osigura dobivanje podizvođačkih poslova u znatno većem opsegu od navedenih u opisanoj ponudi, dogovorio s dvojicom osumnjičenih (44, 47) da će od 45-godišnjaka, odgovorne osobe društva investitora, tražiti informacije koje se odnose na navedeni predmet javne nabave budući da je sudjelovao u izradi natječajne dokumentacije i provedbi postupka javne nabave te ujedno bio član stručnog Povjerenstva naručitelja koje je izvršilo pregled i ocjenu ponuda.

Tako su ishodovali angažiranje obrta 73-godišnjaka za obavljanje svih podizvođačkih poslova te višestruko uvećali opseg i vrijednost poslova koje bi obavljao obrt. Naime, dogovoreno je da će iznos od 4 % s PDV-om od ukupne vrijednosti ugovorenih poslova osumnjičeni 73-godišnjak isplatiti 44-godišnjaku i 47-godišnjaku koji su od 45-godišnjaka zatražili podatke o tijeku i rezultatima postupka javne nabave, a za što mu je obećana novčana naknada. Osumnjičeni 45-godišnjak je pristao na to i kontinuirano im dostavljao podatke, čime je osigurao povlašteni položaj obrtu 73-godišnjaka u odnosu na druge gospodarske subjekte koji tim podacima nisu raspolagali. Tako su dogovorili da izvođači angažiraju obrt 73-godišnjaka za poslove u vrijednosti 42.800.000,00 kuna, a zauzvrat je 73-godišnjak 45-godišnjaku predao zasad neutvrđeni novčani iznos te mu platio popravak automobila i kupio mobilni telefon, a dvojcu je isplatio iznose od najmanje 128.108,94 kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici su na području Zagreba i Zagrebačke županije obavili niz pretraga domova i drugih prostorija te dva knjigovodstvena ureda na ukupno 31 lokaciji, a sudjelovalo je oko 120 policijskih službenika. U pretragama su pronađeni mobiteli, prijenosna računala, nosači podataka, novac, pištolj, pumperica, jedna automatska puška i nekoliko pušaka.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.   

Priopćenja | Kaznena djela i zakon