Na Božić provaljeno u obiteljsku kuću

Iz kuće je nepoznati počinitelj ukrao nakit

Foto: ilustracija

U subotu, 25. prosinca, u Bjelovaru, u Ulici Alojzija Stepinca provaljeno je u obiteljsku kuću iz koje je nepoznati počinitelj ukrao nakit u vrijednosti nekoliko tisuća kuna.

Dobro je podsjetiti!

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na slijedeće:
  • kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,
  • najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)
  • nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,
  • tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće,
  • iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično…)
Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:
  • potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti „DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.
  • sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.
  • obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:"Trebate li pomoć ?" i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.
  • popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..)  zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
  • po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj "192".


Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon