Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Sutra, 3. prosinca u vremenu od 8 do 12 sati policijski službenici će svoje aktivnosti usmjeriti na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od petka 3. do nedjelje 5. prosinca, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici sutra 3. prosinca u vremenu od 8 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske usmjeriti svoje aktivnosti na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide iz članka 82. stavka 1. točke 13. i zlouporabe znaka pristupačnosti iz članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 
Zakonski propisi
 
Člankom 82. stavkom 1. točkom 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, a vozač koji postupi protivno toj odredbi kazniti će se novčanom kaznom od 700.00 kuna.
 
Člankom 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je:
Stavak 1. Osobe sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto, mogu propisanim znakom pristupačnosti označiti vozilo u kojem se prevoze.
Stavak 2. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti ne smije koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.
Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili koja ga koristi suprotno odredbi stavka 2. ovoga članka.
 
Prometne nesreće
  
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine evidentirano je 538 prometnih nesreća, što je povećanje za 83 prometne nesreće ili 18,2% u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 455.

U tom periodu evidentirano je šest prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 40% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća. U periodu od siječnja do listopada ove godine evidentirana je 181 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,6% u odnosu na prošlu godinu te je evidentirana 351 prometna nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,5 % u odnosu na isti period 2020.godine.
 
U razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina 104 (brzina neprimjerena uvjetima 78 i nepropisna brzina 26) ,ostale greške vozača 101 i nepoštivanje prednosti prolaska 89.
 
U razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine alkoholizirani vozači skrivili su 107 prometnih nesreća od 538 prometnih nesreća, što je udio od 20%.
   
Prekršaji korištenja mobitela i nekorištenje sigurnosnih pojaseva
 
U prvih deset mjeseci ove godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 18 897 prekršaja. Od toga, evidentirano je 877 prekršaja korištenja mobitela u vožnji te 2 324 prekršaja nekorištenje sigurnosnih pojaseva.

Savjeti sudionicima u prometu:
 
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  • od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
  • od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).
 
Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.

Najave | Promet i vozila