Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave „Martinja“

U razdoblju od 11. (četvrtak) do 15. studenoga (ponedjeljak) 2021. godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača

Foto: ilustracija

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine evidentirano je 538 prometnih nesreća, što je povećanje za 83 prometne nesreće ili 18,2% u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 455.

U tom periodu evidentirano je šest prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 40% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća.

U periodu od siječnja do listopada ove godine evidentirana je 181 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,6% u odnosu na prošlu godinu te je evidentirana 351 prometna nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,5 % u odnosu na isti period 2020.godine.
  
Alkohol kao uzrok prometnih nesreća
 
U razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine od ukupno 538 prometnih nesreća, evidentirano je 107 prometnih nesreća kojima je uzrok alkohol što je povećanje za osam prometnih nesreća ili za 8,1% u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 99, a udio alkohola u ukupnom broj prometnih nesreća iznosi 19,9%. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 61 prometnu nesreću s materijalnom štetom, 45 s ozljeđenim osobama i jednu s poginulom osobom. 
 
Prekršaji alkoholiziranosti vozača
 
U prvih deset mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 580 prekršaja alkoholiziranosti vozača, dok je ukupno evidentirano 18 897 prekršaja čime udio prekršaja alkoholiziranosti vozača u ukupnom broju prekršaja iznosi 3,1%. U odnosu na prošlu 2020.g. kada je evidentirano 607 prekršaja alkoholiziranosti vozača, ove godine došlo je do smanjena za 27 takvih prekršaja ili za 4,5%.

"Martinje"

Kako nam sutra u četvrtak 11. studenog predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „kršenja mošta“, za očekivati je da će u noći s četvrtka na petak 11./12.studenog te za predstojeći vikend doći do povećane konzumacije alkoholnih pića.

Ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića.

U razdoblju od 11. (četvrtak) do 15. studenoga (ponedjeljak) 2021. godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provoditi će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
- koristite javni prijevoz,
- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola (PDF)
 

Najave | Promet i vozila