Najava županijske akcije na prekršaje korištenja mobitela u vožnji te nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima

Policijski službenici će sutra 21. listopada od 9 do 12 sati provesti županijsku akciju na prekršaje korištenja mobitela u vožnji te nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

Foto: ilustracija

Zabrinjava podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule na hrvatskim prometnicma u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, odnosno skoro polovica nije koristila sigurnosni pojas. U devet mjeseci 2021. godine, od 92 osobe koje su poginule u osobnim automobilima, njih 45 ili 48,9% nije koristilo sigurnosni pojas.

Tijekom devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježeno je 466 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama i 159 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim prometnim nesrećama stradalo je 207 osoba pri čemu su četiri osobe smrtno stradale, 49 osoba je teško ozlijeđeno, dok su 154 osobe lakše ozlijeđene.

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske su tijekom devet mjeseci 2021. godine u nadzoru prometa sankcionirali 16 620 prekršaja. Najčešći prometni prekršaji su nepropisna brzina (8.860 prekršaja) i nekorištenje sigurnosnog pojasa (2.157 prekršaja).

Kako korištenje mobitela u vožnji te nekorištenje sigurnosnog pojasa u vozilima pridonose stradavanju osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja broja stradalih osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske sutra 21. listopada od 9 do 12 sati  provesti će se pojačani nadzor korištenja mobitela u vožnji te sigurnosnog pojasa.  
 
Sutra 21. listopada obilježava se nacionalni dan bez mobitela u prometu.

U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 779 prekršaja nedopuštene upotrebe mobitela dok je tijekom istog razdoblja 2020.godine evidentirano 872 prekršaja, što je smanjenje za 10,67%.

Ističemo da korištenje mobitela u vožnji predstavlja distrakciju vozača odnosno kada se upravlja vozilom odvlači pogled i pozornost vozača s prometnice i dovodi u opasnost vozača koji nepropisno koristi mobitel, ali i ostale sudionike u prometu. Dopušteno je korištenje mobitela samo ukoliko se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke odnosno pomoću tzv. „hands-fee“ uređaja.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će nadzirati korištenje sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve. 
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja mobitela te sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

Najave | Promet i vozila