Dragovoljna predaja eksplozivnih sredstava

Jedna osoba iz okolice Garešnice policiji dragovoljno predala pronađena eksplozivna sredstva

Foto: ilustracija

U ponedjeljak, 20. rujna, jedna osoba iz okolice Garešnice je policiji dragovoljno predala pet ručnih bombi, dva ručna raketna bacača „Zolja“ i 1,5 kilogram eksploziva, a što je pronašla prilikom čišćenja obiteljske kuće. Sve navedeno je pohranjeno u skladište ubojite opreme do uništenja.
Budući da se radi o dragovoljnoj predaji ova osoba neće snositi nikakve zakonske sankcije.
Sve pohvale ovoj osobi koja je prepoznala značaj i dobrobiti akcije "Manje oružja, manje tragedija"

Podsjećamo!
I nadalje je u tijeku provođenje akcije Manje oružja - manje tragedija, odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.
Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju, skrivaju ili pronađu oružje, streljivo i eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj namjeri dragovoljne predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju.
Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu i s vozilom bez policijskih obilježja koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način, te ih neće pitati o porijeklu predanog oružja.

Važno je još i napomenuti da oružje, streljiva i minskoeksplozivna sredstva ne odbacujete u šume, uz poljske putove, u kanale i slično kako ne bi postali predmeti dječje igre odnosno znatiželje.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica