Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Od 14 sati, u petak, 20. ožujka do 7 sati, u ponedjeljak, 23. ožujka, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Foto: ilustracija

Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije došlo do smanjenja frekvencije cestovnog prometa, u cilju izbjegavanja događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometnim nesrećama tijekom vikenda, pozivamo sve vozače, putnike i pješake na poštivanje prometnih propisa.
 
Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja postojećih ograničenja brzine kretanja ali i na obavezu prilagođavanja brzine kretanja karakteristikama kolnika, stanju prometnice, gustoći prometa, prometu pješaka, vozača bicikala, mopeda, motocikala i postavljenoj prometnoj signalizaciji.
 
Na sve vozače apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića, konzumacije drugih opojnih sredstava i lijekova koji negativno utječu na vozačke sposobnosti, ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste institut dogovornog vozača odnosno usluge taksi-službe ili javnog prijevoza. 
 
Svi sudionici u prometu, odnosno vozači svih vrsta vozila i pješaci, dužni su poštivati značenje prometnih znakova i svjetala semafora kojima se regulira promet na raskrižjima. Podsjećamo da su vozači koji skreću ulijevo dužni propustiti vozače koji im dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje ravno ili skreću udesno. Također, vozači koji se s makadamske, zemljane ili slične ceste uključuju u promet na asfaltiranu cestu, moraju propustiti vozila koja se kreću asfaltiranom cestom. Vozači koji se uključuju u promet iz dvorišta, parkirališta, s biciklističke staze i dr. moraju prvo propustiti vozila koja se kreću cestom na koju se uključuju. 
 
Podsjećamo vozače da se vozilima trebaju kretati sredinom desne prometne trake, kako ne bi došlo do prelaska na suprotni prometni trak ili zahvaćanja bankine i slijetanja vozila sa ceste.
 
Za poseban oprez u prometu molimo mlade vozačice i vozače, te ih molimo da drže dovoljan razmak između svog vozila i vozila ispred sebe ili desnog ruba kolnika, da smanje brzinu svojih vozila, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije opojnih sredstava, te da prilikom vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanje, skretanje, uključivanje u promet, vožnja unazad) vode računa da ih mogu sigurno izvršiti.
 
Građane koji nisu položili vozački ispiti i ne posjeduju valjanu vozačku dozvolu, kao i građane kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, molimo da ne upravljaju vozilima.
 
Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo da koriste sigurnosne pojaseve, a vozače i pješake molimo da tijekom sudjelovanja u prometu ne koriste mobitele i slične uređaje koji odvlače pozornost.
 
Vozače bicikala podsjećamo na obavezno kretanje biciklističkim stazama i trakama, te na korištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka ili druge reflektirajuće oznake tijekom noći. Pješake podsjećamo na obavezno dodatno označivanje reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti tijekom sudjelovanja u prometu noću kako bi bilo što uočljiviji.
 
Tijekom vikenda na prometnicama očekujemo vozače motocikala i mopeda, te ih molimo za povećan oprez. Vozače motocikala i mopeda podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige i preporučamo korištenje zaštitnih odjela, a na vozače motocikala posebno apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja, da umorni ne upravljaju vozilima, da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima i da ne „ulijeću u škare“. Molimo ih da ne koriste trenutnu situaciju za „divljanje na cesti“.
Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, te povećala razina sigurnosti prometa na cestama, od 14 sati, u petak, 20. ožujka do 7 sati, u ponedjeljak, 23. ožujka, provodit će se pojačani nadzor prometa na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.
 
Tijekom pojačanog nadzora prometa vikendom posebna pozornost će se posvetiti nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, upravljanju vozilima prije stjecanja prava ili za vrijeme zabrane, poštivanju prednosti prolaska, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru mladih vozača, nadzoru recidivista, te nadzoru vozača bicikala, mopeda i motocikala.

Najave | Promet i vozila