Rezultati preventivno-represivne akcije na prometne prekršaje biciklista i pješaka

Policija će i u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa

Foto: ilustracija

Jučer, 27. veljače na području cijele naše županije provedena je preventivno-represivna akcija koja je bila usmjerena u prvom redu na nadzor biciklista i pješaka u uvjetima smanjene vidljivosti i noći, ali i na druge prekršaje, uzročnike prometnih nesreća.
 
U ovoj akciji utvrđena su 8 prekršaja biciklista dok prekršaja pješaka nije bilo. Od 9 kontroliranih vozača bicikla za njih 5 je utvrđeno da se u slučaju smanjene vidljivosti nisu kretali kolnikom označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Dva biciklista, također u uvjetima smanjene vidljivosti nisu imala upaljena niti jedno svjetlo (zakonom je propisano da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla), dok je jedan zatečen da vozi bicikl bez ruku čime se umanjuje stabilnost bicikla.

Za sedam prekršaja biciklista su izdana upozorenja dok je jednom izdano izvješće o počinjenom prekršaju, a njima petorici koji su zatečeni bez reflektirajuće prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće ili drugu reflektirajuću oznaku u uvjetima smanjene vidljivosti su uručeni reflektirajući prsluci, zbog njihove sigurnosti.

Vozači bicikala i pješaci su jedna od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na cestama jer je iz statističkih pokazatelja vidljivo da su njihova stradavanja uglavnom obilježena teškim tjelesnim ozljeđivanjem ili smrtnim ishodom. Svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, o nepropisnom ponašanju biciklista u prometu ali i raznih medija kao se navedeni prekršaji minorizira i nedovoljno sankcioniraju.
 
Slijedom navedenog policija će u narednom razdoblju provoditi ovakve ciljane akcije kako bi se svim sudionicima u prometu ukazalo na nužnosti poštivanja i ovih propisa.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila