Uvjeti na cestama i savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, kao što su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel

Foto: ilustracija

Tijekom nadolazećeg vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s moguće malo kiše, nižim jutarnjim temperaturama, ali i višim dnevnim temperaturama. Također, bit će i vjetrovito u gotovo svim predjelima Republike Hrvatske. 

Zbog povoljnih vremenskih prilika i nadalje neuobičajeno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni prilikom uključivanja u promet , prestrojavanja, skretanja te na raskrižjima, dok same motocikliste pozivamo da, prije svega, vode računa da je kolnik hladan, a gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzina kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu.

Vidljivost pješaka i biciklista

Tijekom zimskog računanja vremena, noćni uvjeti vožnje započinju ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i smrtnim stradavanjem.

Tako su se proteklog tjedna dogodile tri prometne nesreće u kojima su prilikom naleta vozila poginula dva pješaka i biciklist. Dvije nesreće dogodile su se u noćnim uvjetima, a jedna u svitanje.

Od iznimne je važnosti podsjetiti na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom;
- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisna uporaba mobitela
 
Tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stoga ponovno upozoravamo vozače da:
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).
Mlade osobe

Kako su u posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe, poseban apel uputili bi i roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao što su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel, kao i prekršaja vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Korisne savjete kojih se trebate pridržavati pročitajte OVDJE.

Najave | Promet i vozila