Alkoholizirani vozači u prometnim nesrećama

Odgovorno ponašanje u prometu i poštivanje prometnih propisa smanjit će broj prometnih nesreća i njihove posljedice te apeliramo na sve sudionike u prometu da se odgovorno ponašaju i poštuju prometne propise

Foto: ilustracija

U tijeku je mjesec prosinac u kojemu su i najradosniji blagdani u godini. Za očekivati je da će se građani veseliti kako u društvu prijatelja i poznanika tako i u krugovima obitelji. Često se uz radost i veselje konzumiraju alkoholna pića pa ponekad i u većim količinama što umanjuje sposobnosti vozača da na pravovremeni način reagiraju na situacije u prometu.

Također za blagdane se očekuje i dolazak većeg broja građana iz inozemstva, kako turista tako i naših građana koji su na radu u stranim zemljama.

Kako bi se u svim obiteljima osjetila sreća i veselje tijekom blagdana Božića i nove Godine ova Policijska uprava provodi akciju pod naslovom „ Izaberi blagdane s obitelji, a ne brzinu i alkohol“ upravo iz razloga da u vrijeme blagdana u obiteljima se ljudi vesele i raduju, a ne da tuguju za svojim najmilijima.      

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u jedanaest mjeseci 2019. godine dogodilo se 604 prometnih nesreća, što je za 14,4 % manje nego u istom razdoblju 2018. godine, kada je evidentirano 706 prometnih nesreća. U tim prometnim nesrećama poginulo je 6 osoba, teško je ozlijeđeno 53 osoba, a 246 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede.         
Od 604 počinitelja koji su prouzrokovali prometne nesreće 134 je bilo u alkoholiziranom stanju (22,2 % počinitelja prometnih nesreća).

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 3 prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, 56 s ozlijeđenim osobama i 75 nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno su stradale 3 osobe, teško je ozlijeđeno 11 osoba, dok je 61 osoba lakše ozlijeđeno. Značajno učešće vozača pod utjecajem alkohola bilježi se i u prosincu ove godine.
 
Tijekom jedanaest mjeseci ove godine policijski službenici su utvrdili 18368 prometnih prekršaja, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su 796 vozača.
 
Najviše vozača sankcioniranih zbog ovog prekršaja upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 0.51 do 1,00 g/kg – 265 vozača ili 33,3 %, potom vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 1,01 do 1,50 g/kg –233 vozača ili 29,3 %, zatim vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola iznad 1,50 g/kg – 204 vozača ili 25,6 %,  vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola do 0,50 g/kg(mladi vozači ) – 52 vozača ili 6,5 %, zatim prekršaji vozača bicikla, njih 21 ili 2,6%, prekršaji odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, njih 19 ili 2,4% i prekršaji vožnje pod utjecajem droge ili lijekova, njih 2 ili 2,4 %.
 
Dakle, alkohol je jedan od glavnih uzročnika prometnih nesreća.  Konzumacijom alkohola smanjuje se brzina reagiranja na neki podražaj te se povećava hrabrost i nespretnost, odnosno s  povećanjem alkohola u krvi višestruko se povećava rizik da dođe do prometne nesreće. Vozač koji ima 1,5 g/kg alkohola u krvi ima 25% veću šansu da skrivi prometnu nesreću nego trijezna osoba.

Različitim istraživanjima je utvrđeno da smetnje u upravljanju vozilom počinju znatno prije od pojave prvih vidljivih znakova pripitog stanja. Gotovo sve osobe pokazuju ozbiljne smetnje u spremnosti upravljanja vozilom (smetnje u kočenju, upravljanju i promjeni voznih traka) već kod razine alkohola od 0,8 promila.

Stoga podsjećamo na učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma: 

Lagana obuzetost alkoholom - koncentracija do 0,5 g/kg alkohola u krvi, obilježena osjećajem bistrine uma (iako je koncentracija smanjenja), umanjenom reakcijom na podražaje i umanjenom oštrinom vida

Pripito stanje -  koncentracija od 0,5-1,5 g/kg alkohola u krvi, osoba nije u stanju kontrolirati vlastite pokrete i ponašanje, govor je otežan, poremećene su koncentracija, ravnoteža i vid

Pijano stanje - koncentracija od 0,5-1,5 g/kg alkohola u krvi uzrokuju da alkohol počinje kočiti pojedine dijelove moždanog sustava, svijest je sužena, osoba je pospana, poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu, često dolazi do nekontroliranog mokrenja i povraćanja pa čak i gušenja

Duboko nesvjesno stanje - koncentracija veća od 3,5 g/kg alkohola u krvi, javljaju se nesvjestica i koma, može završiti smrću

Apeliramo na vozače da ne upravljaju vozilom kad su pod utjecajem alkohola i upozoravamo na zakonske odredbe glede toga:
-mladi vozači ne smiju upravljati vozilom, ako u organizmu imaju alkohola. Svi ostali vozači smiju imati do 0,5 g/kg alkohola u krvi.
-iznos novčane kazne povećava se s povećanjem koncentracije alkohola  u krvi i kreće se od 700 kuna za koncentracije do 0,5 promila pa sve do 20 tisuća kuna za koncentracije veće od 1,5 g/kg ili pak za one vozače koji se odbiju podvrgnuti ispitivanju alkoholiziranosti
-vozač pod utjecajem alkohola se isključuje iz prometa te mu se, kao mjera opreza, oduzima vozačka dozvola, a njemu se također može odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 1 do 24 mjeseca.
-ukoliko za vrijeme trajanja zabrane vozač upravlja vozilom, čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 10 do 20 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Vozač zatečen u ovakvom prekršaju i s koncentracijom alkohola većom od 1,5 g/kg alkohola u krvi se uhićuje i privodi na Općinski sud/Prekršajni odjel, gdje sudac nakon saslušanja može odrediti novčanu kaznu ili kaznu zatvora do 60 dana.  

Zbog svega toga osobama koje su pile alkohol preporučamo da:
  • koriste javni prijevoz ili taksi prijevoz,
  • ako nisu daleko od odredišta neka pješače,
  • zamole nekoga za prijevoz do kuće,
  • ukoliko su malo popili (do 0,5 promila) neka voze sporije.
Starije i bolesne osobe koje popiju i malo alkoholnih pića trebaju izbjegavati upravljanje vozilom u takvom stanju.

Osobama mlađe životne dobi prilikom noćnih izlazaka preporučamo da se unaprijed dogovore i odrede osobu koja će ih odvesti  kući i koja neće konzumirati alkoholna pića.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila