Obilježavanje 28. godišnjice tragične pogibije policijskih službenika Policijske postaje Daruvar i specijalaca Specijalne jedinice policije "Omege"

U subotu, 20. srpnja u Daruvaru je obilježena 28. godišnjica tragične pogibije trojice policijskih službenika Policijske postaje Daruvar, a prethodnog dana 19. srpnja u Purnici godišnjica stradavanja dvojice specijalaca
 

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije točno 28 godina, odnosno 20. srpnja 1991. godine. 
Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa ubijeni su policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.
Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, bili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, izaslanik Glavnog stožera oružanih snaga RH brigadir Ressler, zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova te glavnog ravnatelja policije Željko Prša te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Prisustvovali su i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić, predsjednik Županijske skupštine BBŽ Mario Preskočil, zamjenica gradonačelnika grada Daruvara Vanda Cegledi, predstavnici lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.
Zamjenik glavnog ravnatelja policije i izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije Željko Prša je u svom govoru odao počast žrtvi koja je u temeljima naše samostalne i neovisne Republike Hrvatske i istaknuo da je ovo prigoda da se prisjeti tih teških trenutaka kada je tek formirana i stasala mlada i neovisna Republika Hrvatske ’90. i ’91., kada je bilo teško biti građanin u Republici Hrvatskoj, a kamoli biti hrvatski policajac, stati na branik domovine. Odrađivati ne samo policijske zadaće nego biti prva oružana sila koja je pružila otpor srbo-četničkom agresoru. Podsjetio je na žrtve svih policijskih službenika, njih 761 koji su poginuli u Domovinskom ratu i na njih 27 koji se još uvijek vode kao nestali. Među njima su bili Robert, Miroslav i Ivan koji ne da su poginuli nego su mučki ubijeni s leđa bez prilike da se uopće obrane. U nadi da će se počinitelji koji su kazneno procesuirani, za kojima je raspisana međunarodna tjeralica da će ipak nekada biti dostupni hrvatskom pravosuđu. Nadalje se u svom obraćanju sjetio i stradavanja dvojice specijalaca u Purnici koji su također ubijeni iz zasjede dan ranije. „S ponosom i pijetetom sjećati ćemo se svih naših stradalih, poginulih i nestalih policajaca, a hvala roditeljima što su odgojili takve sinove koji su spremni bili i dati ono najvrjednije - svoj život za domovinu. I naša trajna zadaća treba biti ne samo da ih se vječno sjećamo i nosimo uspomene na njih nego da svi mi koji smo bili aktivni sudionici Domovinskog rata širimo i pronosimo istinu o događajima iz Domovinskog rata jer mislim da o njemu još uvijek nije dovoljno zabilježeno i napisano i da onu istinu koju svaki branitelj nosi u sebi treba prenositi svojoj djeci pa i unucima da oni znaju…“ istaknuo je Prša.    
Na kraju komemoracije održan je kraći vjerski obred.
Jučer, 19. srpnja je u Purnici pored Sirača počast odana i dvojici policijskih službenika pripadnika Specijalne jedinice policije "Omege" PU bjelovarsko-bilogorske koji su iz zasjede 19. srpnja 1991. godine, u ranim jutarnjim satima, ubijeni. Ubijeni su Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić i Davor Špoljarić. Devet hrabrih specijalaca preobučenih u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima put predjela Stari magazin, mjesta gdje su naoružane skupine pobunjenih Srba presretali šumske radnike. Devet maskiranih specijalaca kombijem je došlo do ovog mjesta, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz vozila. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika, skrivenih u zasjedi na brdu i pored puta. Zbog žestoke vatre i ranjavanja, vozač kombija je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su tri naša specijalca uzvratila paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca koji su se kretali iza njih te su se srpski pobunjenici povukli u šumu.
Ovo samo govori u prilog tome da su ovi mladi ljudi bili istinski domoljubi, koji su bili spremni u svakom trenutku i bilo gdje braniti svoju Hrvatsku, bilo gdje i bilo kad izvršiti svoju časnu zadaću. 
Ispred spomen obilježja u Purnici su majke, obitelji i rodbina, predstavnici Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i Udruga specijalne policije „Omege“ Bjelovar; Udruga hrvatskih branitelja Pakraca i Lipika – podružnica Čazma i HVIDR-a Čazma, Općina Sirač i branitelji Općine Sirač, općina Ivanska, udruge proizašlih iz domovinskom rata, Grad Daruvar i Udruga hrvatske policije branitelja Daruvara '91, te Grad Pakrac i grad Lipik te udruge proizašle iz Domovinskog rata s njihovog područja i drugi položili vijence i cvijeće te zapalili svijeće.
Potom je minutom šutnje odana počast Željku i Ivici kao i svim poginulim hrvatskim policajcima specijalcima i drugim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za našu domovinu nakon čega se s nekoliko prigodnih riječi svima prisutnima obratio predsjednika Udruge specijalne policije Omege Mario Đurak.
Suborac i pjesnik Hrvoje Horvat je recitirao pjesmu koju je napisao upravo za „dva sokola“ kojih se na današnji dan, na dan stradavanja s posebnim pijetetom prisjećamo. 
Na mjestu napada i stradavanja održana je i Sveta misa zadušnica za poginule heroje koju je predvoditi policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

 
POVJESNICA:
Dana 20. srpnja 1991. u kasnim večernjim satima u Daruvaru u ulici P. Svačića iz neposredne blizine ubijeni su policijski službenici u patroli Robert Žili, Miroslav Polak i Ivica Rončević. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara, a ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju.
U kritično vrijeme policijska patrola PP Daruvar koja je obavljala redovnu pozorničku službu na području grada u vremenu 22-06 kretala se ulicom P. Svačića. Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli. Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se počinitelj SP. Koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili te jedan hitac u tijelu Ivice Rončevića. Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvu na mjestu, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav. Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…
Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.

Zasjeda u Siraču 19. srpnja 1991.
I dok je Prva satnija bila angažirana u Glini, na matičnom su području Omege doživjele prvi tragični gubitak. Još polovicom lipnja na Papuku su se, u okolici manastira Pakra, pojavile naoružane skupine pobunjenih Srba. Polovicom srpnja Policijska uprava Bjelovar primila je više obavijesti od građana i radnika Šumarije Sirač da pobunjenici na Papuku, na cesti Sirač – Voćin, ometaju rad šumskih radnika tjerajući ih iz šume te da dočekuju u zasjedama vozila Šumarije i vraćaju ih u Sirač. Do 17. srpnja stanje se toliko pogoršalo da je slatinska policija bila prisiljena zaustaviti prometovanje tom cestom iz smjera Voćina. Kako bi se stalo na kraj prepadima pobunjenika, Druga satnija Omega jačine pedesetak pripadnika po usmenoj je zapovijedi načelnika Policijske uprave Bjelovar krenula na zadaću na Papuku. Devet specijalaca pod zapovjedništvom Joze Ćurića preobučeno je u šumske radnike i kombijem Šumarije upućeno u ranim jutarnjim satima 19. srpnja 1991. put predjela Stari magazin, mjesta gdje su pobunjenici presretali šumske radnike. Istodobno se nedaleko iza njih vozilima kretala druga skupina od četrdesetak specijalaca pod zapovjedništvom Miralema Alečkovića koji su im trebali biti podrška. Devet maskiranih specijalaca kombijem je prošlo pokraj manastira Pakra u smjeru sela Zaile i došlo do šume Purnica, tj. mosta na rječici Purnici, gdje ih je zaustavio jedan pobunjenik zapovjedivši im da izađu iz auta. Na mostu je bila postavljena barikada i puškostrojnica M-53. U tom trenutku došlo je do međusobnog okršaja. Na hrvatske specijalce paljbu je otvorilo nekoliko pobunjenika s barikade, skrivenih u zasjedi na brdu iznad vozila. Uslijed ranjavanja vozača kombi je sletio u rječicu Purnicu, iz kojeg su prvi izašli vozač Josip Karpišek, Zdravko Hudeček i Davor Špoljarić te otvorili paljbu prema srpskim položajima. U međuvremenu je na mjesto napada stiglo četrdesetak njihovih suboraca, te su se srpski pobunjenici povukli u šumu. Specijalac Željko Cindrić (1970.) u napadu je odmah poginuo, dok su još sedmorica ranjena, lakše i teže. Šestorica ranjenika: Ivica Filković, Josip Karpišek, Zdravko Hudeček, Ivan Smolčić, Jozo Ćurić i Mika Pašalija odmah su otpremljena u bolnicu u Pakracu, gdje im je pružena liječnička pomoć. Za Ivicu Filkovića (1968.) bilo je prekasno. Preminuo je u bolnici. Josip Karpišek zbog teških je rana prebačen na liječenje u Zagreb, gdje mu je amputirana podlaktica. Sedmi ranjeni specijalac iz kombija, Davor Špoljarić, prije dolaska pomoći izvukao se s mjesta napada i pješice krenuo prema Voćinu, kamo je došao u 13,30 sati i od policajaca u tamošnjoj Policijskoj ispostavi zatražio pomoć. Nakon što su ga previli, prebacili su ga u bolnicu u Virovitici. Uviđaj na mjestu napada na Purnici izvršio je istražni sudac Okružnog suda Bjelovar u prisutnosti zamjenika javnog okružnog tužioca i daruvarskih policajaca. Tijekom uviđaja utvrđeno je da je na kombi pucano s tri različita mjesta na kojima je pronađeno više čahura kalibra 7,9 mm i kalibra 11,43 mm, dva zrna kalibra 11,43 na kamenoj cesti i dvije vojničke kape s četničkim kokardama na njima. Na kombiju je pronađeno 12 prostrijelnih rupa, dok su sva stakla bila razbijena od udara metaka.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica