Konferencija za medije povodom preventivne akcije „Mir i dobro“

Povodom prezentacije preventivno-edukativni film u kojem sudjeluju relevantni stručnjaci na temu sigurnog rukovanja pirotehničkim sredstvima s jasnom porukom – Ne postoji dječja pirotehnika i Petarde nisu igračke održana je konferencija za medije preventivne akcije „Mir i dobro“.

Danas, 19. prosinca, održana je konferencija za medije povodom preventivne akcije „Mir i dobro“ sada već tradicionalne akcije koju kao i prethodnih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi i ove godine, a započela je 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2019. godine. Cilj akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija je pokrenuta još 1993. godine, kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.
Na području naše PU za vrijeme provođenja akcije “Mir i dobro“ nije bilo evidentiranih propucavanja objekata ili vozila, a ukupno su radi nestručne uporabe pirotehničkog sredstva (petarde) dvije  punoljetne osobe zadobile tjelesne ozljede, jedna teže druga lakše ozljede. Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je četiri komada vatrenog oružja i 372 komada streljiva. Radi nezakonite uporabe vatrenog oružja počinjena su 3 KD zbog čega su prijavljene 3 punoljetne osobe, dok prekršaji nisu evidentirani – istaknuo je voditelj Službe policije Dražen Prapotnik koji se u svom izlaganju osvrnuo i na zakonsku regulativu te na vrste pirotehničkih sredstava. O pirotehničkim sredstvima, njihovoj opasnosti od zlouporabe govorio je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Miroslav Lukić.
Policijska službenica za nadzor i planiranje – za prevenciju Barbara Vukalović je istaknula da je Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjim državnim uredom za šport izradilo preventivno-edukativni film u kojem sudjeluju relevantni stručnjaci na temu sigurnog rukovanja pirotehničkim sredstvima s jasnom porukom – Ne postoji dječja pirotehnika i Petarde nisu igračke, a čiji je promotor i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Uz prezentaciju preventivno-edukativnog filma čija poveznica se nalazi u korisnik linkovima podijeljeni su i promidžbeni materijali kako bi se koristili u promidžbene svrhe te na taj način pridonijeli uspješnosti ove preventivne kampanje.
Kako bi predstojeća slavlja protekla u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, građanima želimo skrenuti pažnju da eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.
Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena. U trenutnim okolnostima povećanih globalnih prijetnji terorističkim aktivnostima koje zaokupljaju povećanu pažnju i brigu građana za osobnu sigurnost može doći do uznemirenja, straha i panike uslijed uporabe pirotehničkih sredstava, posebno ako se takva sredstva koriste u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj osoba.
 
Savjeti građanima:
Prilikom provođenja akcije vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.
Iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.
 Kako bi se ovaj put postupilo pametnije i izbjegle neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.
Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
 Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.
 Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.
Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju.
 

Stranica